Pathfinder clubs - XRTCUPXRTC© (EΞΑΡΤΗΣΗΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ)
 evolving to achieve perfection

Pathfinder clubs  My Clubs   Login Κατηγορία:
Apeksartisi18ANW__
XRTCUPXRTC© (EΞΑΡΤΗΣΗΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ) (επισκέπτης)

Η ΙΔΕΑ -ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ-Ο ΣΚΟΠΟς & Ο ΣΤΟΧΟς ΤΟΥ ΚΛΑΜΠ
ΠΟΙΑ Η ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟ XRTCUPXRTC©
Ο ΚΕΝΤΡΙΚΟς ΧΩΡΟς ΤΟy XRTCUPXRTC©
ΕΔΩ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ -- ΕκφΡασΘεΙτΕ...! --
Η ΔΙΚH ΣΟΥ KATAΘΕΣΗ ΨΥΧΗς ...
Συζητήσεις - Διαλογοι -Μονολογοι Ψιθυροι - Σιωπες..
ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΨΥΧΗς -ΣΤΑΘΜΟΙ ΖΩΗς/ΜΕΡΟς 1
ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΨΥΧΗς -ΣΤΑΘΜΟΙ ΖΩΗς/ΜΕΡΟς 2
Ενα.. αλλο ..FORUM .....
ΣΑΣ ΑΦΗΣΑ MΗΝΥMA...
ΑΚΟΥ ΑΝΘΡΩΠΑΚΟ
Η ΦΥΓΗ...
H ΡΑΤΣΑ
~ SLOW DANCE ~
ο ΣΩΤΗΡΑς
18 ΑΝΩ : Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗς
Σχολείο 18 ΑΝΩ
- ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ -
ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΤΣΑ
KATERINA MAΤΣΑ... (( VIDEO......))
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ Η Κ.ΜΑΤΣΑ ...
Μ Ο Ν Α Ξ Ι Α
AΓΧΟς - ΦΟΒΟς - ΑΓΟΡΑΦΟΒΙΑ
ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ & ΨΥΧΙΚΗ ΚΟΠΩΣΗ
Ν.Α :TA 12 ΒΗΜΑΤΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ "ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ"
"ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ "
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΚΑΚΗ ΧΡΗΣΗ....
ΜΜΕ & ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ...
NOMOΣ & ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Έμποροι και χρήστες ναρκωτικών
ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ ...
ΔΕΙΤΕ .. ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΑΣ..
Η Ρ Ω Ι Ν Η
- ΚΑΝΝΑΒΗ -
~ Ο Π Ι Ο ~
- ΚΟΚΑΙΝΗ -
ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΙΟΓΟΝΑ
AΛΚΟΟΛ
ΝΙΚΟΤΙΝΗ.. (Τσιγαρο~ Kαπνισμα)
ΚΑΦΕΙΝΗ
ΕΝ Δ Ο Ρ Φ Ι Ν ΕΣ
`O ΝΟΥΣ `
EΛΕΙΨΗ EΠIKOINΩNIAΣ
-ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ -
ΕΦΗΒΕΙΑ
- ΓΟΝΕΙΣ -
ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ
Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ
HΠΑΤΙΤΙΔΑ
[ E N O X Eς ]
ΠΕΝΘΟς
ΡΑΤΣΙΣΜΟς
ΙΔΕΟΨyΧΑΝΑΓΚΑΣΜΟς
ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΙΛΑΕΙ..
ΤΕΛΕΙΟΜΑΝΙΑ
Π Ω Σ μπορει ;;;
ΕΣΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙΣ...
"ΧΑΜΟΓΕΛΩΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΦΟΒΟ"...
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗς Ρ.ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ 18ΑΝΩ
"ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ της ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ -ΕΚΠΟΜΠΗΣ
ΠΕς ΜΑς τον δικό σου Διαδυκτιακο χωρο
ΠΡΟΤΑΣΕΙς ΓΙΑ XΡΙΣΗΜΕς -ΟMΟΡΦΕς ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕς -
"ΣΤΕΚΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ"
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ & ΖΩΓΡΑΦΙΕΣ
Ημερολόγιο
H Σοφιτα Μοy
Στατιστική..
CHAT (#18_anW_proGram) stoN GrNet
 
Μέλη του club
Προτείνετε το club σε ένα φίλο
Αναζήτηση
Γίνετε μέλος
 

Αναζητήστε προϊόντα στο BestPrice

 
4.000.000+ προϊόντα!
 
 

 

ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ..ΤΗΝ ψΥΧΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ-ΚΑΤΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ δΙΑΤΑΡΑΧΗ ..
ΙΔΕΟ ΨΥΧΑΝΑΓΚΑΣΜΟΣ

)Μια  Διαταραχη απο Έμμονες Ιδέες και επίμονες παρορμητικές συμπεριφορές.(


H ΙδεοΨυχανακγαστικη διαταραχη περιλαμβάνεται στην ομάδα των αγχωδών Διαταραχών.
Περιπου το 70% των ατόμων με ψυχαναγκαστικες και καταναγκαστικες διαταραχες νιώθουν άγχος.
Συνηθισμένη ειναι και η καταθληψη και εμφανίζεται είτε πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων είτε ταυτόχρονα με αυτά. Το κυριότερο χαρακτηριστικό όμως, είναι οι ψυχαναγκασμοί και οι καταναγκασμοί που είναι αρκετά σοβαροί ώστε να προκαλέσουν σημαντική δυσφορία. Το άτομο "δαπανα" ένα μεγάλο μέρος της ημέρας του απασχολούμενο με τους ψυχαναγκασμούς και τους καταναγκασμούς του με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί τόσο ικανοποιητικά όσο παλιότερα, να μην εργάζεται τόσο παραγωγικά όσο παλιότερα, να μην μπορεί να αντεπεξέλθει ικανοποιητικά στις κοινωνικές του υποχρεώσεις ή στις προσωπικές του σχέσεις.
Οι Ιδεο-ψυχαναγκασμοί είναι επίμονες ιδέες, σκέψεις, ακατανίκητες ορμές ή εικόνες που "εισβάλουν" στο μυαλό του χωρίς τη θέληση του και οι οποίες προκαλούν σημαντικό άγχος και δυσφορία. Το άτομο νιώθει ότι δεν μπορεί να τις ελέγξει και να τις εμποδίσει, αναγνωρίζει όμως ότι πρόκειται για προϊόντα του ίδιου του μυαλού και ότι δεν του επιβάλλονται από κάποιον άλλον
 Η ψυχαναγκαστική πράξη είναι μια επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά - μια τελετουργική πράξη - που αισθανόμαστε την παρόρμηση να κάνουμε και δεν έχουμε τη δύναμη να αποφύγουμε.
Οι πιο συνηθισμένες ιδεες (ψευτικες σκεψεις) είναι επαναλαμβανόμενοι φόβοι ότι μπορεί να μολυνθεί, επαναλαμβανόμενες αμφιβολίες και μια ανάγκη να γίνονται ή να τοποθετούνται τα πράγματα με μια συγκεκριμένη σειρά.
Το άτομο προσπαθεί να ελέγξει και να σταματήσει τις σκέψεις ή τις εικόνες αυτές είτε με μια άλλη σκέψη, είτε με μια ενέργεια. Π.χ. κάποιος που κατακλύζεται από αμφιβολίες σχετικά με το αν έχει κλειδώσει το σπίτι του ή έχει κλείσει την κουζίνα του προσπαθεί να ξεπεράσει το άγχος του ελέγχοντας τα διαρκώς.
Οι επαναλαμβανόμενες πράξεις ειναι(π.χ. πλύσιμο χεριών, έλεγχος κ.λ.π.) οι νοερές ενέργειες (π.χ. συνεχείς προσευχές, μέτρημα, σιωπηλή επανάληψη λέξεων) με σκοπό να ελαττωθεί το άγχος ή η δυσφορία.ψυχαναγκασμος και καταναγκασμος μπορουν να υπαρξουν ταυτοχρονα η και μεμονομενα...
 Συχνά η ψυχαναγκαστική πράξη είναι συνέπεια των έμμονων ιδεών
Το άτομο μοιαζει λες και νιώθει "υποχρεωμένο" να εκτελέσει τον καταναγκασμό για να αποφύγει το άγχος που συνοδεύει έναν ψυχαναγκασμό ή για να προστατευτεί από έναν υποθετικό κίνδυνο. Περίπου 80% των ανθρώπων πιστεύουν ότι οι καταναγκασμοί τους είναι παράλογοι ή υπερβολικοί. Οι πιο συνηθισμένοι αφορούν πλύσιμο και καθάρισμα, μέτρημα, έλεγχο, απαίτηση για διαβεβαιώσεις, επανάληψη πράξεων ή ιεροτελεστιών.
Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ενοχλητικές ιδέες, σκέψεις και εικόνες που μας επιβάλλονται και  δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε ούτε να απαλλαγούμε από αυτές με τη δύναμη της θέλησής μας.
Υπολογίζεται ότι σε ένα ποσοστό 50-70% , η ΙΨΔ αρχίζει μετά από ένα στρεσογόνο γεγονός της ζωής (π.χ. χωρισμός, μετακόμιση, θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, αποτυχία , καταστροφή κ.λ.π.).
Επειδή , όμως, πολλοί ασθενείς κρατούν μυστικά τα συμπτώματα τους για πολύ καιρό, υπολογίζεται ότι περνούν 5-10 χρόνια πριν το άτομο αναζητήσει την βοήθεια ενός επαγγελματία της ψυχικής υγείας (π.χ. ψυχιάτρου κ.λ.π.)
Σε μερικούς ασθενείς τα συμπτώματα ποικίλουν σε ένταση, έτσι άλλοτε γίνονται πιο έντονα κι άλλοτε πιο ήπια, αλλά σε άλλους τα συμπτώματα είναι σχετικά σταθερά. Γενικά πάντως η πορεία της διαταραχής είναι συνήθως χρόνια, διαρκεί δηλαδή για πολύ καιρό.
Δεν έχει αναγνωρισθεί ένα και μοναδικό αίτιο αλλά θεωρείται ότι πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στην έναρξη της ιδεο ψυχαναγκαστικης διαταραχης. 1)Βιολογικοί παράγοντες. Οι ερευνητές προτείνουν ότι οφείλεται σε προβλήματα που υπάρχουν στην «επικοινωνία» ανάμεσα στο πρόσθιο μέρος του εγκεφάλου με εγκεφαλικές δομές που βρίσκονται βαθύτερα. Αυτές οι εγκεφαλικές περιοχές χρησιμοποιούν ένα χημικό "αγγελιοφόρο" που ονομάζεται Σεροτονίνη.(η εληψη της συγκεκριμενης ουσιας απασχολει και το προβλημα των καταθληπτικων...)
Θεωρείται ότι η ΙΨΔ σχετίζεται με ανεπαρκή επίπεδα της ουσίας αυτής. Φάρμακα που αυξάνουν τη συγκέντρωση της σεροτονινης βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της.
Η σεροτονίνη θεωρείται ότι διαμεσολαβεί συμπεριφορές χαρακτηριζόμενες από παρορμητικότητα, αυτοκτονικότητα, επιθετικότητα και ψυχαναγκαστικά συμπτώματα. Η ικανότητα της χλωριμιπραμί-νης και άλλων φαρμάκων όπως οί εκλεκτικοί αναστολείς της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης, που εμποδίζουν την επαναπρόσληψή της σεροτονίνης, να μειώνουν τα ψυχαναγκαστικά καταναγκαστικά συμπτώματα σίγουρα υποστηρίζει την ύπαρξη ενός σημαντικού (αλλά και πάλι όχι αποκλειστικού) ρόλου της σεροτονίνης στην ΨΚΔ.
2)Κληρονομικότητα. Φαίνεται ότι υπάρχει κάποια κληρονομικότητα στη νόσο με την έννοια ότι συγγενείς πρώτου βαθμού (π.χ. αδέρφια) τείνουν να εμφανίζουν συχνότερα την διαταραχή απ' ότι ο γενικός πληθυσμός. Έτσι όταν ένα άτομο έχει εκδηλώσει ΨΚΔ τότε π.χ. ο/η αδερφός/ή του έχει 2-3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσει ΙΨΔ απ΄ ότι ο γενικός πληθυσμός (οι πιθανότητες είναι 3-7% έναντι 2%)
3) Παράγοντες του Περιβάλλοντος. Με την έννοια ¨"Περιβάλλον" στο σημείο αυτό εννοούνται οι συνθήκες με τις οποίες αναπτύσσεται ένα άτομο και απέναντι στις οποίες μαθαίνει με το πέρασμα του χρόνου να αντιδρά με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Έτσι οι ψυχαναγκασμοί θεωρούνται σαν ένας "μαθημένος" τρόπος με τον οποίο πυροδοτείται το άγχος. Αυτό συμβαίνει όταν κάποιος συνδυάζει πολλές (επανειλημμένες) φορές ένα , μέχρι πρότινος, μη-απειλητικό γεγονός με άλλα γεγονότα που προξενούν άγχος και φόβο. Οι καταναγκασμοί δημιουργούνται διαφορετικά. Το άτομο ανακαλύπτει, στην πορεία, ότι κάποια συγκεκριμένη πράξη μειώνει το άγχος που προκαλείται από τους ψυχαναγκασμούς. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται π.χ. ιεροτελεστίες, τις οποίες επαναλαμβάνει διαρκώς με αποτέλεσμα να αποκτούν τον χαρακτήρα του "καταναγκασμού".
Το πρώτο βήμα για να Αντιμετωπιστει είναι να ενημερωθεί ο ασθενής και η οικογένεια του για την ΙΨΔ και το γεγονός ότι αποτελεί Ασθένεια κι Οχι παραξενιά ή ιδιομορφία του ασθενή.
Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν αναπτυχθεί δυο αποτελεσματικές θεραπείες : Ατομική ή ομαδική ψυχοθεραπεία είναι η θεραπεία ,σε συνδιασμο με τους εκλεκτικους αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης( δηλ συγκεκριμενη Φαρμακευτικη αγωγη ).
Ο εστιασμός είναι στα Συναισθήματα του ασθενή, θετικά και αρνητικά, που εμφανίζονται φυσικά και στη μεταβιβαστική σχέση και από τα οποία ο ασθενής αμύνεται με τους αμυντικούς μηχανισμούς της μόνωσης, εκλογίκευσης, διανοητικοποίησης, αντισταθμιστικής συμπτωματολογίας κ.ά. Έτσι, αντιστέκεται στην ερμηνευτική προσπάθεια και στην εναισθησία των συναισθημάτων του με προσκόλληση σε ιδέες και λογικά σχήματα.
Συμπτώματα ΙΨΔ
 • Αισθάνομαι την ανάγκη να αγγίζω με κάποιον συγκεκριμένο τρόπο ορισμένα αντικείμενα ή ανθρώπους.
 • Εξετάζω επίμονα το σώμα μου για να βρω τα ίχνη κάποιας ασθένειας.
 • Αποφεύγω κάποια χρώματα, αριθμούς ή ονόματα διότι τα έχω συνδέσει με τρομακτικές σκέψεις ή γεγονότα.
 • Πιστεύω ότι είμαι ένοχος και πρέπει να τιμωρηθώ όταν λέω ή κάνω κάτι που δεν είναι σωστό.
 • Αποφεύγω να αγγίξω κάποια αντικείμενα διότι φοβάμαι μη μολυνθώ.
 • Δεν τολμώ να πιάσω κάτι που έπεσε στο πάτωμα.
 • Πλένω συνεχώς τα χέρια μου.
 • Όταν κάνω μπάνιο πλένομαι για πολύ ώρα και με επιμονή.
 • Φοβάμαι υπερβολικά τα μικρόβια και νομίζω ότι θα κολλήσω κάποια σοβαρή ασθένεια..
 • Δυσκολεύομαι να ολοκληρώσω μια δουλειά επειδή επαναλαμβάνω συνεχώς κάποιες πράξεις με τελετουργικό τρόπο.
 • Επαναλαμβάνω κάποιες καθημερινές πράξεις (σηκώνομαι και κάθομαι στην καρέκλα, περνάω από ένα συγκεκριμένο σημείο του σπιτιού ή του δρόμου, ανάβω-σβήνω το φως) μέχρι να νιώσω ότι -είναι εντάξει.
 • Ανησυχώ υπερβολικά μήπως κάνω κάποιο λάθος.
 • Φοβάμαι ότι -θέλω -να κάνω κακό σε κάποιον που αγαπώ ή ότι θα του προκαλέσω ζημιά από κάποια απροσεξία μου.
 • Φοβάμαι ότι μπορεί να κάνω κάτι ανόητο και επικίνδυνο κάτω από την πίεση κάποιας ανόητης και ανεξέλεγκτης παρόρμησης όπως το "να σπρώξω κάποιον ξένο μπροστά σε ένα αυτοκίνητο ", "να περάσω με το αυτοκίνητό μου στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας ", "να δηλητηριάσω τους καλεσμένους μου στο δείπνο" ή "να έχω σεξουαλική επαφή με κάποιον ανεπιθύμητο".
 • Αφιερώνω πολύ χρόνο για να βάζω τα πράγματα στη σωστή τους θέση.
 • Ανησυχώ αν ορισμένα αντικείμενα στο σπίτι ή στο γραφείο δεν είναι τοποθετημένα με ένα συγκεκριμένο τρόπο.
 • Δεν θέλω να αγγίζει κανείς τα πράγματά μου και αναστατώνομαι όταν κάποιος άλλος τα τακτοποιήσει.
 • Δυσκολεύομαι να πετάξω κάποιο αντικείμενο ακόμη και όταν δεν το χρειάζομαι.
 • Μαζεύω στο σπίτι πράγματα που σε όλους τους άλλους φαίνονται άχρηστα.
 • Εξετάζω τα σκουπίδια προσεκτικά πριν τα πετάξω.
 • Αισθάνομαι την ανάγκη να επαναλαμβάνω μέσα μου λέξεις ή νούμερα.
 • Μου έρχονται στο νου φοβερά γεγονότα που μου προκαλούν τρόμο όπως πυρκαγιά, πλημμύρες, ασθένειες ή θάνατος.
 • Μου έρχονται στο νου απαράδεκτες σκέψεις που αφορούν στη σεξουαλικότητα.
 • Επαναφέρω κατ' επανάληψη στη μνήμη μου ένα γεγονός και το αναλύω εξαντλητικά προσπαθώντας να βεβαιωθώ για μια λεπτομέρεια.
 • Μου έρχονται στο νου απαράδεκτες σκέψεις που αφορούν στη θρησκεία.
 • Φοβάμαι υπερβολικά μήπως χάσω κάποιο συγκεκριμένο αντικείμενο που δεν έχει πραγματική αξία.
 • Δεν μπορώ να ελέγξω τη σκέψη μου. Δεν μπορώ να την κατευθύνω. Οι σκέψεις έρχονται στο νου μου ανεξάρτητα από τη θέλησή μου.
 • Ελέγχω πολλές φορές την ημέρα τους διακόπτες του ηλεκτρικού, το καζανάκι της τουαλέτας, το φούρνο, το θερμοσίφωνο ή τις κλείδωμα της πόρτας.

Ο θεραπευτής υπομονετικά βοηθά τον ασθενή να έρθει σ' επαφή με τον απειλητικό γι' αυτόν συναισθηματικό του κόσμο, προσέχοντας επίσης να μην εμπλακεί σε ανταγωνιστική σχέση μαζί του (την οποία τείνει ο ασθενής ν' αναπτύξει λόγω του φόβου που έχει να μην υποκύψει σε εξωτερικό έλεγχο και εξουσία).

Η ΙΨΔ μπορεί να επανεμφανιστεί κι άλλες -κι αλλες κι αλλες φορές στη ζωή σας για αυτο πρέπει εσείς και η Οικογένεια σας να μάθετε να την αντιμετωπίζετε. Αυτό θα σας βοηθήσει στο να έχετε εσείς τον έλεγχο της. Διαβάστε βιβλία, παρακολουθείστε ομιλίες, μιλήστε με τον γιατρό σας.(μην την αφηνεται). Ορισμενοι τροποι αντιμετωπισης των ψυχαναγκασμων ,ειναι ¨να χρησιμοποιει ο Θεραπευτης την έκθεση του ατόμου και στη συνέχεια την παρεμπόδιση της απάντησης. Ο ασθενής δηλ. εκτίθεται στην επίφοβη κατάσταση, γεγονός ή ερέθισμα με διάφορες τεχνικές έκθεσης ..παρεμποδίζεται να εκτελέσει την καταναγκαστική συμπεριφορά που συνήθως ακολουθεί. Για παράδειγμα, σ' ένα άτομο με καταναγκαστικό πλύσιμο ζητείται να ακουμπήσει "μολυσμένα" αντικείμενα π.χ. βρώμικα χαρτομάντιλα και μετά δεν του επιτρέπεται να πλύνει τα χέρια του. Οί ψυχαναγκασμοί μπορεί να βοηθηθούν με την τεχνική του σταματήματος της σκέψης για παραδειγμα ο Θεραπευτής λέει στον θεραπευομενο "στοπ" για να σταματήσει τον κύκλο της σκέψης του ασθενή και μετά του μαθαίνει να το κάνει μόνος του λέγοντας ¨"στοπ" από μέσα του, η λεγοντας "Ολα ειναι στο Μυαλο μου" κ.α....

...Ειναι πολυ πιθανο ειναι είναι κάποιες φορές να ,αμφιβάλλετε για την ανάγκη της θεραπείας και να δυσφορείτε που είστε υποχρεωμένος κατα καπιο τροπο να την εφαρμόζετε. Συζητήστε το καταρχήν με την οικογένεια και το γιατρό σας. Αν θεωρείτε ότι η αγωγή σας δεν σας βοηθά, πέστε το στο γιατρό σας. Εσείς κι ο γιατρός μπορείτε να βρείτε, μαζί, την καλύτερη λύση. Μη ντρέπεστε και μη φοβάστε να ζητήσετε και μια "δεύτερη γνώμη" από έναν άλλο γιατρό. Θυμηθείτε ότι είναι πιο δύσκολο να ελέγξει κανείς την ΙΨΔ παρά να την κρατά υπό έλεγχο, γι' αυτό μη διακινδυνεύετε μια υποτροπή διακόπτοντας πρόωρα την αγωγή σας και μάλιστα χωρίς να ενημερώσετε το γιατρό σας.

Χαρακτηριστικά ιδεοψυχαναγκαστικής προσωπικότητας

 • Τελειομανία
 • Αυστηρή πειθαρχία.
 • Υπερβολική ευσυνειδησία.
 • Αδιαλλαξία σε θέματα ηθικής και αξιών.
 • Άκαμπτη συμπεριφορά, τυπικότητα.
 • Ιδιαίτερη έμφαση στη λεπτομέρεια.
 • Επιθετικότητα, ανταγωνιστικότητα και ανυπομονησία.
 • Υπερβολικά υψηλές προσδοκίες από τον εαυτό και τους άλλους.
 • Άσκηση αυστηρής κριτικής στον εαυτό ή τους άλλους όταν δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες.
 • Δυσκολία κατανόησης της διαφορετικότητας. Δυσκολία αλλαγής των προσωπικών πεποιθήσεων μέσα από την επικοινωνία.
 • Ενασχόληση με την τάξη, τους κανονισμούς και λεπτομέρειες και την καθαριότητα.
 • Απροθυμία να επιτρέπει στους άλλους να παίρνουν πρωτοβουλίες.
 • Δυσκολία να αναθέσει στους άλλους κάποιο καθήκον ή εργασία εκτός και αν γνωρίζει εκ των προτέρων ότι θα ακολουθήσουν με ακρίβεια τον δικό του τρόπο.
 • Αξιολόγηση των προσώπων, των γεγονότων και των περιστάσεων με βάση τη λογική και όχι το συναίσθημα.
 • Έλλειψη ανεκτικότητας και ελαστικότητας στις διαπροσωπικές σχέσεις.
 • Έντονο πείσμα και τάσεις κυριαρχίας πάνω στους άλλους.
 • Υπολανθάνουσα και συγκαλυμμένη βίωση, θυμού και οργής για όσους και όσα δεν είναι όπως θα έπρεπε.
 • Υπερβολική αφοσίωση στην εργασία.
 • Δυσκολία βίωσης και έκφρασης των έντονων συγκινήσεων.
 • Αναγωγή των συναισθημάτων στο νοητικό επίπεδο και διανοητική επεξεργασία των εμπειριών.
 • Αδυναμία χαλάρωσης.
 • Αίσθημα πίεσης του χρόνου. Ανάγκη ακρίβειας στα ραντεβού.
 • Άσκηση πιεστικού ελέγχου στον εαυτό, τους άλλους και τις περιστάσεις.
 •  
  ...Πολυ Σημαντικη βοηθεια και ρολο μπορει να δωσει η οικογενεια στο ατομο που υποφερει απο ψυχαναγκασμους. Η βοηθεια δινεται κατανοώντας την μορφή της νόσου και Στηρίζοντας τον "ασθενή" και ενθαρινοντας τον.
  Παροτρύνοντας τον να αναζητήσει θεραπεία. Παρακολουθώντας βεβαιως κάποιο πρόγραμμα οικογενειακής θεραπείας. Αυτό συστήνεται ιδιαίτερα στις περιπτώσεις εκείνες που έχουν ήδη προκύψει προβλήματα ...λόγω της "νόσου". ..και φυσικα ενισχύοντας το άτομο στις προσπάθειες που κάνει και σΣτηρίζοντας το στις δύσκολες στιγμές που Απογοητεύεται. Τελειώνοντας να ξανα πω να Μην ξεχνάτε ότι η Ιδεο Ψυχαναγκαστική Διαταραχή είναι μια νόσος κι όχι παραξενιά, που μπορεί πλέον να Αντιμετωπίζεται ικανοποιητικά.
  Αυτοβοήθεια. Τακτικές αντιμετώπισης των ενοχλητικών συμπτωμάτων
   Παραδοχή και αγωνιστική διάθεση: Παραδέξου ότι σε αυτή τη φάση της ζωής σου ταλαιπωρείσαι από μια διαταραχή άγχους που λέγεται ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (ΙΨΔ). Αν το αρνείσαι δεν θα μπορέσεις να το αντιμετωπίσεις συστηματικά. Χρειάζεται θάρρος, σταθερότητα και αποφασιστικότητα για να δοκιμάσεις νέους τρόπους δημιουργικής ερμηνείας του προβλήματος και εναλλακτικής συμπεριφοράς. Κατάλαβε ότι οι έμμονες ιδέες και οι ψυχαναγκαστικές πράξεις είναι βασανιστικά συμπτώματα της ΙΨΔ και όχι αληθινά προβλήματα. Δεν μπορείς μόνο με τη θέλησή σου να αποφύγεις τις έμμονες σκέψεις και τις ψυχαναγκαστικές τάσεις παρορμήσεις.
  Μπορείς όμως ελέγξεις και να αλλάξεις τον τρόπο που αντιδράς σε αυτά τα ερεθίσματα. Μπορείς να εξασκηθείς ώστε να ερμηνεύεις διαφορετικά και να συμπεριφέρεσαι διαφορετικά. Προσπάθησε ήρεμα να μη δίνεις σημασία στα συμπτώματα. Το πρόβλημά σου δεν έχει καμιά σχέση με αυτό που σου λένε οι έμμονες ιδέες. Οι σκέψεις από μόνες τους είναι ανεδαφικές και ανόητες. Αυτό που στην πραγματικότητα σε ταλαιπωρεί δεν είναι οι σκέψεις αλλά το άγχος και ο φόβος που συνοδεύει τις σκέψεις.
   Η έμμονη ιδέα σε κάνει να πιστεύεις ότι είναι αληθινή. Όμως αληθινό είναι μόνο το άγχος που κρύβεται πίσω από την εμμονή. Αυτό που σου λέει η έμμονη ιδέα είναι ένα τρανταχτό, ολοφάνερο και ξεκάθαρο ψέμα.
  Μάθε να αποδίδεις τα συμπτώματα στην ΙΨΔ και όχι στον εαυτό σου ή στην πραγματικότητα. Με αυτό τον τρόπο θα νιώσεις πιο δυνατός και ικανός να ελέγξεις τις παρορμήσεις σου.
  ΕΠΙΜΕΛΗΘΗΚΕ : 
 •  
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

   

  Αν θεωρείτε ότι το υλικό του club είναι παράνομο, προσβλητικό ή αντίκειται στους όρους χρήσης του Pathfinder, παρακαλούμε ενημερώστε το τμήμα διαχείρισης του Pathfinder.
  - Η Phaistos Networks δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο που εμφανίζεται στον Pathfinder και προέρχεται από τα μέλη του ή από εξωτερικές πηγές -

  © 1997-2016 Phaistos Networks S.A.