Pathfinder clubs - ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΕΝΩΣΙΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
 evolving to achieve perfection

Pathfinder clubs  My Clubs   Login Κατηγορία: Πολιτική - Κράτος - Φορείς » Πολιτικές Οργανώσεις
basilikienosis
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΕΝΩΣΙΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (επισκέπτης)

Κεντρική
ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΟΦΡΟΝΩΝ
ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ & ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΕΘΝΙΚΗ ΙΔΕΑ"
ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ Β.Ε.
ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΙΑ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΝ ΤΗΣ Β.Ε.
Μηνύματα
Φωτογραφίες
Αρχεία
Links
ΒΙΒΛΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ
Arxeion
 
Μέλη του club
Προτείνετε το club σε ένα φίλο
Αναζήτηση
Γίνετε μέλος
 

Αναζητήστε προϊόντα στο BestPrice

 
4.000.000+ προϊόντα!
ΒΙΒΛΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ
[ Προσθέστε τα δικά σας σχόλια ]
Σελιδα: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93
1. Από Διόδωρος (επισκέπτης) στις 31/7/2014 15:36

ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ - ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (2)
Γράφουν δύο από τους διαχειριστές του "Δημοκρατικού Εθνικού Ρεύματος".

Βασιλεύς Κωνσταντίνος ΙΓ΄ - Γεώργιος Παπαδόπουλος. Αυτά τα 4 άρθρα είναι αφιερωμένα στην πορεία αυτών των 2 μεγάλων προσωπικοτήτων κατά την περίοδο 13/12/1967 - 01/06/1973. Σ΄ αυτό το άρθρο μας βοήθησαν τα μάλα οι σπάνιες πληροφορίες, τα μοναδικά ντοκουμέντα και πηγές του ιστορικού συγγραφέα κ. Μάνου Χατζηδάκη. Ο κ. Χατζηδάκης, με την οξύτητα και την αντικειμενικότητα που τον διακρίνει, μελετά ψύχραιμα τα ιστορικά γεγονότα και κάνει μία εξαιρετική δουλειά για να αποκαταστήσει την ιστορική αλήθεια για την 21η Απριλίου. Του αξίζουν συγχαρητήρια, γιατί είναι σπάνιος άνθρωπος.

Η στάση του Βασιλιά Κωνσταντίνου για το Σύνταγμα του 1968
Στις 9 Ιουλίου 1968 ο Χ. Χατζηγιάννης επεσκέφθη και πάλι τον Κωνσταντίνο για να του παραδώσει το Προσχέδιο του Νέου Συντάγματος. Στις 27 Ιουλίου, ο Λ. Παπάγος ήλθε ο γραφείο του Παπαδόπουλου για να εκθέσει τις απόψεις του Βασιλέως για το νέο Σύνταγμα. Ο Παπαδόπουλος ήταν απογοητευμένος από την στάση του Βασιλέως.
Στις 13 Σεπτεμβρίου 1968 απέστειλε το τελικό σχέδιο του Νέου Συντάγματος και τον Υφυπουργό Προεδρίας Κων/νο Βοβολίνη. Η απάντηση του Κωνσταντίνου, κατά τον Γ. Παπαδόπουλο, ήταν ένα "απλούν "ευχαριστώ".
Ο Γ. Παπαδόπουλος, κατάφερε με νύχια και με δόντια, να διατηρήσει στο Σύνταγμα του 1968 ως πολίτευμα την Βασιλευομένη Δημοκρατία (άρθρο 2 Συντ. 1968: "Το πολίτευμα της Ελλάδος είναι Βασιλευομένη Δημοκρατία"). ¶λλα και να εξυψώσει το πρόσωπο του Ανωτάτου ¶ρχοντος ως "σύμβολον της ενότητος του Έθνους" [φράση πρωτότυπη & εντελώς νέα] (άρθρο 30, παρ. 1).
Επίσης στο νέο Σύνταγμα ρυθμιζόταν λεπτομερώς οι βασιλικές αρμοδιότητες με καινοτόμα άρθρα (διορισμός πρωθυπουργός, διάλυση Βουλής). Ωστόσο, το άρθρο 33 (παρ. 2) προέβλεπε πως τα βασιλικά ιδρύματα περνούσαν υπό κρατικό έλεγχο με μέλη της βασιλικής οικογένειας να δύνανται να αναλαμβάνουν την επίτιμη τους προεδρία αλλά να μην δύνανται να αναμειχθούν άμεσα ή έμμεσα στην διοίκησή τους. Το άρθρο 37 παρ. 1 προέβλεπε πως χορηγία από το δημόσιο ταμείο θα λαμβάνει μόνο ο Βασιλεύς και ο Διάδοχος και όχι κανένα άλλο μέλος της Βασιλικής οικογένειας. Επίσης, καθιερωνόταν τριμελής Αντιβασιλεία (άρθρα 40, 41, ) και ο Βασιλεύς ήρχε την αρχηγία των Ενόπλων Δυνάμεων μόνο τιμητικά, αφού "την διοίκησιν των Ενόπλων Δυνάμεων ασκεί η κυβέρνησις..." (άρθρο 49). Το Σύνταγμα του 1968 άφηνε ανοικτή την "θύρα" της επανόδου του Βασιλέως ανά πάσα στιγμή διά του άρθρου 134.
Στις 29 Σεπτεμβρίου 1968, το 80% του Ελληνικού λαού υπερψήφισε το Σύνταγμα του 1968! Στις 30 Σεπτεμβρίου, ο Π. Πιπινέλης επεσκέφθη τον Βασιλέα με 2 εναλλακτικά σχέδια "Δηλώσεως" του Κωνσταντίνου για την αποδοχή του Δημοψηφίσματος και του Νέου Συντάγματος. Ο Κωνσταντίνος τα αγνόησε, εξαπατημένος από τον αντιπαπαδοπουλικό πολιτικάντικο κόσμο.
Παρά τις διαδοχικές συναντήσεις του με τον υποδιεθυντή της ΚΥΠ Μιχαήλ Ρουφογάλη (αρχές Οκτωβρίου 1968), τον Οδυσσέα Αγγελή (16 Νοεμβρίου 1968) και τον αντιβασιλικό Κων/νο Ασλανίδη, ο Βασιλεύς δεν πίστευε στις προθέσεις του καθεστώτος και των Συνταγματαρχών.

"Εγώ, περισσότερον παντός άλλου πιστεύω εις τον θεσμόν της Βασιλείας"!
Στις 16 Δεκεμβρίου 1968 ο Γ. Παπαδόπουλος παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό "ΤΙΜΕ" Εκεί έστειλε καθαρό μήνυμα στον Κωνσταντίνο: "Εγώ, περισσότερον παντός άλλου Έλληνος, πιστεύω εις τον θεσμόν της Βασιλείας ως αναγκαίας δια τους Έλληνας! Αλλ΄ η πίστις μου δεν είναι αρκετή. Πρέπει να καταστή πίστις των Ελλήνων. Καταβάλλω μεγάλας προσπαθείας προς τον σκοπόν αυτόν. Ελπίζω ότι θα τύχω βοηθείας από τον ίδιο τον Βασιλέα!..."

Η (1η μετά τις 13-12-1967) συνάντηση και συνομιλία Βασιλιά-Παττακού

Το 1969 υπήρξε το κρισιμώτερο έτος στις σχέσεις Βασιλέως-Απριλιανού Καθεστώτος. Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Κωνσταντίνος όχι μόνο δεν αναγνώρισε το Σύνταγμα του 1968, αλλά έκανε λόγο για "εσωτερικάς δυσκόλους περιστάσεις".
Επίσης, το ίδιο έτος ο Κωνσταντίνος λίγο έλειψε να χάσει την ζωή του σε αυτοκινητικό δυστύχημα, αλλά η Θεία Πρόνοια τον προστάτεψε.
Στις 30 Μαρτίου 1969 ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος ταξίδευσε στις ΗΠΑ για να παραστεί στην κηδεία του πρώην Προέδρου τους Στρατηγού Νταυάιτ ¶ιζενχαουερ. Την κυβέρνηση των Συνταγματαρχών εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος της και Υπουργός Εσωτερικών Στυλιανός Παττακός, ο οποίος ταξίδευσε στην αμερικανική πρωτεύουσα στις 1 Απριλίου.
Το ίδιο βράδυ, ο πρέσβυς της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον Χρ. Ξανθόπουλος-Παλαμάς, παρέθεσε δείπνο στην Ελληνική πρεσβεία στο οποίο ήταν καλεσμένοι και ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος και ο Στ. Παττακός.
Κατά την διάρκεια του δείπνου, ο Παττακός διηγήθηκε στον Κωνσταντίνο τα της συνομιλίας του με τον τότε Πρόεδρο Νίξον. Τόνισε επίσης ότι η "Επανάστασις" θα οδηγήσει την Ελλάδα στην πλήρη εφαρμογή του Συντάγματος του 1968 και στην υγιή δημοκρατία, αφού όμως πρώτα εξασφαλίσει τις οικονομικές, διοικητικές κλπ προϋποθέσεις. "Πρέπει τουλάχιστον να ολοκληρωθή το 5ετές πρόγραμμα 1968-1972" είπε.
Μετά το δείπνο, Κωνσταντίνος και Παττακός πήγαν στο διπλανό δωμάτιο και είχαν ιδιαίτερη συνομιλία. Κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς είπαν.
Ο Σ. Παττακός -κατά τις διηγήσεις- έκανε αναφορά στο Διάγγελμα του Βασιλέως την 1η του έτους που μιλούσε για "εσωτερικές δύσκολες καταστάσεις". Και ακολούθησε ο εξής διάλογος:
ΠΑΤΤΑΚΟΣ: "Γιατί Μεγαλειότατε δεν μας συμβουλεύεσθε; Γιατί αφού θέλατε να απευθύνετε Διάγγελμα δεν ζητήσατε από την κυβέρνησι να σας στείλη ένα κείμενο ή τέλος πάντων να την ενημερώσετε γι΄ αυτό; Εμείς θέλομε την επιστροφήν σας στην Πατρίδα..."
ΒΑΣΙΛΕΥΣ: "Κε Αντιπρόεδρε, εγώ έχω ζητήσει επανειλημμένως μία συνάντησι με τον πρωθυπουργό κ. Παπαδόπουλο ώστε από κοινού να λύσουμε τις παρεξηγήσεις και να κατευθύνουμε σε μία κοινή πορεία".
ΠΑΤΤΑΚΟΣ: "Αυτό έπρεπε να το έχετε πράξει πριν την 13η Δεκεμβρίου... Εν πάση περιπτώσει, η συνάντησις με τον Παπαδόπουλο θα μπορούσε να γίνη μόνον εφ΄ όσον και εσείς προβήτε σε κάποια πράξι καλής θελήσεως, σε κάποια δήλωσι, αν όχι υπέρ, τουλάχιστον όχι κατά της Επαναστάσεως...
Εδώ ο κ. Πρωθυπουργός σας έγραψε να φύγετε από την Ρώμη που αποτελεί κέντρον "συνωμοσιών" και αριστερών που προβάλλουν εκ του ασφαλούς... "αντίστασιν" και δεν του απαντήσατε καν..."
ΒΑΣΙΛΕΥΣ: "Στην Ιταλία έχω πολύ λίγες επαφές. Και δεν έχω έλθει σε επαφή με κανέναν. Ούτε με πολιτικούς, ούτε με μέλη της Κυβερνήσεως, ούτε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας".
ΠΑΤΤΑΚΟΣ: "Γιατί Μεγαλειότατε δεν μας βοηθάτε να σας φέρουμε πίσω; Και ο πρωθυπουργός και εγώ δεν θα επιθυμούσαμε κάτι άλλο. Αλλά για να εξουδετερώσουμε όσους αντιδρούν, πρέπει να προχωρήσετε σε μία ενέργεια, μία δήλωσι π.χ. που εμμέσως να την σημερινή κατάστασιν..."
Ο Σ. Παττακός δεν αποκάλυψε την απάντηση που του έδωσε ο Κωνσταντίνος και αυτό παραμένει μυστήριο. Ίσως το αποκαλύψει κάποτε ο ίδιος Βασιλεύς Κωνσταντίνος...
Πριν αναχωρήσει πάντως, ο Αντιπρόεδρος Παττακός είπε στον Βασιλέα: "Εγώ Μεγαλειότατε, είμαι βασιλικός. όταν έλθει η ώρα θα γυρίσετε. Σας εύχομαι καλή Πατρίδα".

Η τρίτη συνάντηση Βασιλιά - Αγγελή
Τον Ιούνιο του 1969 ο Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η "ελληνική κυβέρνησις ευρίσκεται εις επαφήν με τον Βασιλέα" με την μεσολάβηση της ελληνικής πρεσβείας στην Ρώμη.
Στις 29 Ιουνίου 1969 πραγματοποιήθηκε η τρίτη συνάντηση του Βασιλέως Κωνσταντίνου με τον Αρχηγό Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγό Αγγελή.
Η πρωτοβουλία ανήκε στον Βασιλέα ο οποίος ρώτησε τον Στρατηγό -που όταν βρισκόταν στην σύσκεψη του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες- εάν μπορούσαν να συναντηθούν. Ο Αγγελής του απήντησε ότι τον Ιούνιο θα ήταν καλεσμένος στην Νάπολι από τον Ναύαρχο Rivero και τότε θα μπορούσε να περάσει από την Ρώμη να τον δει.
Η συνάντηση ήταν στα ίδια επίπεδα με εκείνην που είχε γίνει με τον Στ. Παττακό.
ΑΓΓΕΛΗΣ: "Μεγαλειότατε, όπως γνωρίζετε, έγιναν εκρήξεις βομβών στο όνομά σας, από "οργάνωσι" που σας φέρει ως σημαία. Πρέπει να καταδικάσετε με δηλώσεις σας αυτές τις ενέργειες για να διασκεδάσετε τις δυσμενείς εντυπώσεις".
Ο Κωνσταντίνος επισήμως δεν καταδίκασε αυτές τις ενέργειες επ΄ ονόματί του αλλά τόνισε στον Οδυσσέα Αγγελή ότι δεν μπορεί να κάνει δηλώσεις για κάθε ενέργεια "ανευθύνων που δεν με αντιπροσωπεύουν". Και προσέθεσε:
"Νοιώθω από καιρό ότι η Επανάστασις με αγνοεί. Γιατί ο κ. Παπαδόπουλος δεν έρχεται σε επαφή μαζί μου να βρεθή κάποιος τρόπος συννενοήσεως;
Η πόρτα μου είναι ανοικτή για τον ίδιο και κάθε εξουσιοδοτημένο πρόσωπο. Να έλθετε με συγκεκριμένες γραπτές προτάσεις".
Ο Στρατηγός είπε ότι θα μεταφέρει την αίτηση στον πρωθυπουργό... Δεν έγινε τίποτα...

Το ευχετήριο και οι διαταγή του Παπαδόπουλου
Στις 1 Οκτωβρίου 1969 το βασιλικό ζεύγος της Ελλάδος απέκτησε το τρίτο του τέκνο, τον πρίγκιπα Νικόλαο. Ο Παπαδόπουλος συγχαίρει με θερμό τηλεγράφημά του τον Βασιλιά και την Βασίλισσα για την απόκτηση τρίτου τέκνου. Η απάντηση του Κωνσταντίνου ήταν λακωνικότατη και καθαρά τυπική.
Ο Παπαδόπουλος προχώρησε σε μία ακόμη χειρονομία: Έδωσε εντολή να απαλειφθούν από τα βιβλία ιστορίας των σχολείων στοιχειώδους εκπαιδεύσεως οι χαρακτηρισμοί που είχαν καταχωριστεί σ΄ αυτά κατά το αμέσως προηγούμενο σχολικό έτος και που ανερυθρίαστα αποδιδόντουσαν στον Ανώτατο ¶ρχοντα της χώρας οι ιδιότητες "άπειρος και στερούμενος σθένους".

Η επίσκεψη του Κωνσταντίνου στο Λονδίνο και τα... σχόλια
Ύστερα από άτυπη πρόσκληση των ¶γγλων Βασιλέων Ελισάβετ και Φιλίππου, ο Κωνσταντίνος ταξίδεψε, στις αρχές Νοεμβρίου 1969, στο Λονδίνο. Στο αεροδρόμιο Χίθροου τον υποδέχθηκε ο πρεσβευτής Α. Σορόκος, που τον κάλεσε για επίσκεψη στην πρεσβεία, αλλά ο Βασιλεύς επικαλούμενος "φορτωμένο πρόγραμμα" την απέφυγε.
Την επομένη της βασιλικής επισκέψεως στο Λονδίνο, αντιβασιλικοί δημοσιογράφοι εξαπέλυσαν έμμεση επίθεση στον Κωνσταντίνο μέσω δημοσιευμάτων τους στις αθηναϊκές εφημερίδες για την 13η Δεκεμβρίου. Το υπουργείο Εθνικής Αμύνης εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία επέκρινε τα σχετικά δημοσιεύματα.

Η μετονομασία των Ιδρυμάτων, του Ναυτικού και της Αεροπορίας
Με την είσοδο στο 1969, κατ΄ επιταγήν του Συντάγματος του 1968, όλοι οι οργανισμοί ή κοινωφελή ιδρύματα που τελούσαν υπό την επίτιμη προεδρία του Βασιλέως ή της βασιλικής οικογένειας ετίθεντο υπό την διοίκηση και τον άμεσο έλεγχο του κράτους (άρθρο 33).
Στις 2 Ιανουαρίου 1969 το "Βασιλικό Εθνικό Ίδρυμα" (ιδρυθέν από τους Βασιλείς Παύλος & Φρειδερίκη στα χρόνια της κομμουνιστικής λαίλαπας) συγκρότησε νέο διοικητικό συμβούλιο. Πρόεδρος του ανέλαβε ο ίδιος ο Παπαδόπουλος με Αντιπρόεδρο τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και Γενικό Γραμματέα τον Αντιστράτηγο ε.α. Μιχ. Ξένο. Στις 24 Ιανουαρίου ακολούθησαν η "Βασιλική Πρόνοια" και το θεραπευτήριο "Ευαγγελισμός".
Στις 1 Ιανουαρίου 1970 το Βασιλικό Ναυτικό και η Βασιλική Αεροπορία μετονομάσθηκαν σε Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία αντίστοιχα.
Στις 2 Ιουνίου 1970, με το Ν.Δ. 572/70, όλα τα Βασιλικά Ιδρύματα μετονομάσθηκαν σε "Εθνικά". Δεν ενείχε αντιβασιλικό χαρακτήρα η συγκεκριμένη κίνηση αλλά υπήρξε απότοκος του άρθρου 33 του Συντάγματος του 1968 για την αναδιάρθρωση και κρατική εποπτεία όλων των Ιδρυμάτων υπό την μέριμνα του Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών και του Ν.Δ. 3 της 23/11/68 που τα έθετε υπό πλήρη κρατικό έλεγχο.

Πηγές:
* Αρχείον, Μάνου Χατζηδάκη.
* Η Ελλάδα ξανασταυρώνεται, Κων/νου Μπαρμπή.
* Σημειώσεις 1967-1977, Λεωνίδα Παπάγου.
* Κωνσταντίνος ΙΓ΄, Nicolas Tantzos.
* Βασιλεύς και Γεώργιος Παπαδόπουλος, Γεωργίου Λεονταρίτη.
Αναρτήθηκε από Ορθοδοξία-Πατρίδα-Βασιλεία στις 3:12 μ.μ. Δεν υπάρχουν σχόλια:
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
BlogThis!
Μοιραστείτε το στο Twitter
Μοιραστείτε το στο Facebook
Κοινοποίηση στο Pinterest

Τετάρτη, 30 Ιουλίου 2014

ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ - ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (1)
Γράφουν δύο από τους διαχειριστές του "Δημοκρατικού Εθνικού Ρεύματος".

Βασιλεύς Κωνσταντίνος ΙΓ΄ - Γεώργιος Παπαδόπουλος. Δύο προσωπικότητες που σημάδεψαν την Ελλάδα. Που και οι δύο συκοφαντήθηκαν και υβρίστηκαν. Γιατί; Γιατί ήθελαν, αμφότεροι έκαστος από την δική του σκοπιά και θέση, να αλλάξουν την Ελλάδα, να δώσουν πνοή και ανάσα σ΄ αυτόν τον λαό. Ήταν δυστύχημα γι΄ αυτόν τον τόπο που δεν συνεργάστηκαν! Η Ελλάδα θα είχε γνωρίσει διαφορετικές ημέρες, ημέρες προόδου και ασφάλειας. Αλλά οι επιλογές και των δύο τους στοίχισαν. Στον Κωνσταντίνο (τον τελευταίο επί της γης Ορθόδοξο) θρόνο, στον Παπαδόπουλο την αξιοπρεπή ζωή στο υπόλοιπο του βίου του και εν τέλει στοίχισαν στην Ελλάδα.
Αυτά τα 4 άρθρα είναι αφιερωμένα στην πορεία αυτών των 2 ανθρώπων κατά την εξαετία 1967-73. Σ΄ αυτό το άρθρο μας βοήθησαν τα μάλα οι σπάνιες πληροφορίες, τα μοναδικά ντοκουμέντα και πηγές του ιστορικού συγγραφέα κ. Μάνου Χατζηδάκη. Ο κ. Χατζηδάκης, με την οξύτητα και την αντικειμενικότητα που τον διακρίνει, μελετά ψύχραιμα τα ιστορικά γεγονότα και κάνει μία εξαιρετική δουλειά για να αποκαταστήσει την ιστορική αλήθεια για την 21η Απριλίου. Του αξίζουν συγχαρητήρια, γιατί είναι σπάνιος άνθρωπος.

Η αντίδραση των Απριλιανών μετά το βασιλικό αντικίνημα
Ο Κωνσταντίνος, γαλουχημένος σε ένα διαφορετικό περιβάλλον από τους κινηματίες της 21ης Απριλίου, απεχθανόταν την μέθοδο πραξικοπημάτων και δεν εμπιστεύτηκε ποτέ τους Συνταγματάρχες, παρά τις υποσχέσεις για εκδημοκρατισμό που του έδιναν. Έτσι, (και επηρεασμένος από συμβούλους του αλλά και για άλλους λόγους που τους αναπτύσσουμε σε άρθρα μας) αποφάσισε να τους ανατρέψει και να αποκαταστήσει την συνταγματική τάξη. Όταν απέτυχε το αντικίνημά του (13 Δεκεμβρίου 1967) τέθηκε από το επιτελείο των κινηματιών θέμα πολιτειακού! Οι λεγόμενοι "μικροί" αξιωματικοί ήταν σφόδρα αντιβασιλικοί και αυτό φαίνεται από τις παρακάτω δηλώσεις τους:
* Κων/νος Ασλανίδης: "Εάν επανέλθει ο Κωνσταντίνος θα τον σκοτώσω"!
* Μιχάλης Μπαλόπουλος: "Να προειδοποιηθή ο Κωνσταντίνος για να ξέρει τι τον περιμένει..."
Ο Ι. Λαδάς τον αποκαλούσε "κωλόπαιδο" ενώ ο Ν. Μακαρέζος απαιτούσε την άμεση κατάργηση του βασιλικού θεσμού.
Ωστόσο, Γ. Παπαδόπουλος, Γ. Ζωιτάκης, Οδ. Αγγελής επέρριψαν την ευθύνη για την βασιλική ενέργεια στους συμβούλους του Βασιλέως, ο δε Δ. Παττίλης στο "παλαιοκομματικόν καθεστώς" .

Οι πρώτες ενέργειες του Παπαδόπουλου
Ο Παπαδόπουλος, μετά την πρωθυπουργοποίησή του, έδωσε ρητή διαταγή να διατηρηθεί σ΄ όλες τις δηλώσεις αυτό το πνεύμα, δηλ. ο Βασιλεύς "παρεσύρθη", "εξηπατήθη", "παρεπλανήθη" κλπ. Έπειτα εξέδωσε "Εγκύκλιο" προς όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες: Οι φωτογραφίες των Βασιλέων παραμένουν ανηρτημένες και το "Πολυχρόνιον" συνεχίζει να ψάλλεται στις Εκκλησίες!
Το μεσημέρι της 14ης Δεκεμβρίου 1967, ο ιατρός Δοξιάδης μετέφερε στον Βασιλέα το πρώτο μήνυμα του Παπαδοπούλου: "Να μην ανατινάξη τις γέφυρες ο Βασιλεύς. Ας μην κάνη τίποτε που θα επιδεινώση την κατάστασιν".
Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο Παπαδόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικά στην Ελληνική πρεσβεία στην Ρώμη με τον Αυλάρχη του Βασιλέως Λεωνίδα Παπάγο και του είπε μεταξύ άλλων: "Πρέπει να αγωνιστούμε όλοι για το καλό της Πατρίδος. Ο διχασμός είναι παραφροσύνη που πρέπει να αποφευχθή".

Συνάντηση Βασιλέως Κωνσταντίνου με Σπαντιδάκη, Πιπινέλη και Ιερώνυμο
Ο Κωνσταντίνος, η ¶ννα-Μαρία εγκαταστάθηκαν στην Ρώμη στην Ελληνική πρεσβεία της Ρώμης κατόπιν σχετικής άδειας που υπέβαλε ο οικείος πρεσβευτής στον Παπαδόπουλο. Η Φρειδερίκη, η πριγκίπισσα Ειρήνη και τα 2 παιδιά των Βασιλέων Αλεξία και Παύλος στην έπαυλη "Πολισένα". Στις 18 Δεκεμβρίου, ο Κωνσταντίνος δίνει εντολή να επανέλθουν στην Ελλάδα τα 2 αεροσκάφη, καθώς η κατάσταση στην Κύπρο ήταν και πάλι οξυμένη
Στις 14 Δεκεμβρίου, έσπευσε να συναντήσει τον Βασιλέα στην ιταλική πρωτεύουσα από τις Βρυξέλλες (όπου μετείχε σε διάσκεψη των Υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ) ο Γρηγόριος Σπαντιδάκης. Συμβούλευσε τον Κωνσταντίνο να ανεβεί αμέσως στο αεροπλάνο και να γυρίσει στην Ελλάδα. Η πρόταση απορρίφθηκε. Ο Βασιλιάς ξεκαθάρισε πως θα ερχόταν μόνο αν γίνονταν δεκτοί οι δικοί του όροι: δηλ. αποχώρηση των κινηματιών από την εξουσία, επιστροφή του Στρατού στους στρατώνες, πλήρης επαναλειτουργία του Συντάγματος του 1952 και νέες εκλογές από μεταβατική υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Στις 15 Δεκεμβρίου έλαβε χώρα η συνάντηση Βασιλιά με τον Παναγιώτη Πιπινέλη ο οποίος του είπε: "Τι εκάματε Μεγαλειότατε; Γιατί δεν μου αποκαλύψατε τα σχέδιά σας; Εάν είχατε μιλήσει θα σας είχα εμποδίσει να προχωρήσετε σ΄ αυτήν την κίνησιν... Μεγαλειότατε, πρέπει να γυρίσετε στην Ελλάδα. Αλλά για να συμβή αυτό απαιτείται χρόνος, αφού προηγουμένως βελτιωθούν οι σχέσεις σας με την Κυβέρνηση..." Έπειτα, έγινε σύσκεψη στην πρεσβεία της Ρώμης υπό την προεδρία του Βασιλιά με την συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, του Υπουργού Εξωτερικών Πιπινέλη, του πτεράρχου Χαρ. Ποταμιανού, του πρώην πρωθυπουργού Κων/νου Κόλλια. Ο Κωνσταντίνος ήταν σαφής και κατηγορηματικός: Δεν έτρεφε την παραμικρή εμπιστοσύνη στους κινηματίες! Ωστόσο, μετά από επιμονή των Κόλλια και Πιπινέλη επέτρεψε στον τελευταίο να εξετάσει την δυνατότητα επιστροφής του υπό την προϋπόθεση του ορισμού συγκεκριμένης ημερομηνίας εκλογών σε πολύ σύντομο χρόνο.

"Ζήτω ο Βασιλεύς"!
Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος αμέσως μερίμνησε να αποστέλλεται η βασιλική χορηγία και να σταλούν στο Βασιλέα το αυτοκίνητο και τα προσωπικά του αντικείμενα. Την παραμονή των Χριστουγέννων έστειλε θερμότατο ευχετήριο τηλεγράφημα στον Βασιλέα. Και λίγες μέρες μετά έλεγε στον Λεωνίδα Παπάγο: "Είμαι βασιλικός από την κοιλιά της μάνας μου, όταν την κυνηγούσαν οι Κρητικοί του Βενιζέλου. Όσο κάθομαι στην καρέκλα αυτήν, ο Βασιλεύς θα γυρίση".
Στις 21 Δεκεμβρίου 1967, ο Παπαδόπουλος παρίστατο στην ορκωμοσία των νέων Ευελπίδων στην Σχολή Ευελπίδων. Ο Διοικητής της Σχολής Υποστράτηγος Α. Πολίτης εκφώνησε στο τέλος της τελετής, Ημερήσια Διαταγή του, η οποία κατέληγε με ζητωκραυγές υπέρ του Έθνους, της 21ης Απριλίου, του Στρατού και της Σχολής. Και τότε ξαφνικά ο Παπαδόπουλος σηκώθηκε και συμπλήρωσε με στεντόρεια φωνή: "Ζήτω ο Βασιλεύς!" Όλοι έμειναν εμβρόντητοι.
Στις 30 Δεκεμβρίου 1967, η Βασίλισσα ¶ννα-Μαρία απέβαλλε το κυοφορούμενο τρίτο τέκνο της. Ο Παπαδόπουλος αμέσως απέστειλε τηλεγράφημα προς τον Βασιλέα με την "έκφρασιν της βαθείας λύπης" του. Και ο Κωνσταντίνος απάντησε: "Η Βασίλισσα και εγώ ευχαριστούμεν θερμώς δια τα υφ΄ υμών και των μελών της κυβερνήσεως εκφρασμένα ευγενή συναισθήματα διά το επισυμβάν αυτή ατύχημα".

Η συνάντηση Βασιλέως με Αγγελή, Τσακαλώτο, Καραμπότσο και Χατζηγιάννη και η επιστολή Παπαδόπουλου
Ο Κωνσταντίνος, τον Ιανουάριο του 1968, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως θα επέστρεφε στην Ελλάδα μόνο αν είχε γραπτές διαβεβαιώσεις ότι η Πατρίδα του βρισκόταν στον δρόμο της επανόδου στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. Όρος του απαράβατος η αναγγελία σταθερού και πλήρους ημερολογίου προγράμματος για την ολοκληρωτική αποκατάσταση ομαλού δημοκρατικού βίου και ορισμός συγκεκριμένων ημερομηνιών για την δημοσίευση νέου Συντάγματος, για την διεξαγωγή ελευθέρου δημοψηφίσματος για την έγκρισή του και την εκλογή πολιτικής κυβέρνησης.
Στις 1 Φεβρουαρίου 1968 ο Παπαδόπουλος απέστειλε στην Ρώμη τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγο Οδυσσέα Αγγελή για να συναντηθεί με τον Βασιλέα. Ο Αγγελής ήταν σαφής: "Γιατί Μεγαλειότατε δεν βοηθάτε την κυβέρνησιν να σας επαναφέρη; Επιθυμία του κ. Πρωθυπουργού είναι να επανέλθετε το ταχύτερον. Αλλά πως θα συμβή αυτό όταν προβαίνετε σε τέτοιες δηλώσεις;" Ο Κωνσταντίνος νόμιζε πως οι Συνταγματάρχες ήθελαν κάλυψη των πράξεών τους. Η παρουσία του και μόνο θα τους νομιμοποιούσε.
Στις 14 Φεβρουαρίου 1968, ο Παπαδόπουλος έστειλε στον Βασιλιά μία μακροσκελή επιστολή στην οποία μεταξύ άλλων του τόνιζε ότι η 13η Δεκεμβρίου ήταν μέγα σφάλμα, ότι όφειλε να απαλλαγεί από τους συμβούλους του, να αποχωρήσει από την Ελληνική πρεσβεία και ότι έπρεπε να επιστρέψει στην Ελλάδα. 2 μέρες μετά, ο Κωνσταντίνος έφυγε από την πρεσβεία.
Στις 19 Φεβρουαρίου 1968, ο Παπαδόπουλος απέστειλε τον Στρατηγό Θρ. Τσακαλώτο μαζί με τον Στρατηγό Καραμπότσο με την υπόδειξη προς τον Βασιλέα να δώσει δείγματα καλής θελήσεως και ίσως ένα διάγγελμα που να "εξευμενίζη" την Κυβέρνηση.
Από τις 2 έως 6 Μαρτίου 1968 απέστειλε τον Συνταγματάρχη Χαρίλαο Χατζηγιάννη με σκοπό μία πιθανή μυστική συνάντηση Παπαδόπουλου-Βασιλέως ώστε να επέλθει συνεννόηση και συμφωνία.

Συνάντηση Κωνσταντίνου - Wilson
Στις 28 Μαΐου 1968, ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος επισκέφθηκε τον Βρετανό πρωθυπουργό Wilson. Ο Αυλάρχης του Λεωνίδας Παπάγος περιγράφει τι είπε ο Βασιλεύς για τον Γ. Παπαδόπουλο: "Σκιαγράφησε τον Παπαδόπουλο σαν πολύ καλό αξιωματικό, που ονειρεύεται να γίνει ο μέγας αναδημιουργός της νέας Ελλάδος. Είναι ασφαλώς ο ισχυρότερος όλων, αλλά δεν είναι ελεύθερος να κάνει ότι θέλει".

Πηγές:
* Αρχείον, Μάνου Χατζηδάκη.
* Η Ελλάδα ξανασταυρώνεται, Κων/νου Μπαρμπή.
* Σημειώσεις 1967-1977, Λεωνίδα Παπάγου.
* Κωνσταντίνος ΙΓ΄, Nicolas Tantzos.
* Βασιλεύς και Γεώργιος Παπαδόπουλος, Γεωργίου Λεονταρίτη.

 
2. Από Διόδωρος (επισκέπτης) στις 20/7/2014 17:25

40 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ
Μήνυμα της τριμελούς Επιτροπής του "Δημοκρατικού Εθνικού Ρεύματος".

Στις 20 Ιουλίου 1974, ανήμερα του Αγίου ενδόξου προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου, οι Τούρκοι, παράνομα και κατά παράβαση του καταστατικού χάρτη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις βόρειες ακτές της Κύπρου.
Αίτια: το χουντικό πραξικόπημα κατά του Προέδρου Μακάριου.
Σκοπός: η διχοτόμηση κυπριακού εδάφους (3/5 στην Ελλάδα, 2/5 στην Τουρκία).
Σαν σήμερα, στην Κύπρο αλλά και σ΄ όλον τον Ελληνισμό διαγραφόταν μία από τις μαύρες σελίδες της μακραίωνης ιστορίας του! Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο που θα κρατούσε αιχμάλωτο υπό την τουρκική μπότα το 37% του κυπριακού εδάφους. Και το χειρότερο: ο Πρόεδρος Μακάριος κάλεσε τους Τούρκους να αποκαταστήσουν την τάξη στο νησί (ομιλία στον ΟΗΕ 19-07-74) και ότι "Έλληνες" πολιτικοί γνώριζαν την επερχόμενη κυπριακή συμφορά (Καραμανλής, Παπανδρέου, Αβέρωφ κλπ) αλλά έκαναν "μώκο" για να αρπάξουν την κουτάλα. Πάνω στην θυσία της Κύπρου επαναφέρθηκε η δημοκρατία στην Ελλάδα. Οι Τούρκοι μόλις κατέλαβαν το 3% του κυπριακού εδάφους
Ενώπιον του Φαίδωνος Γκιζίκη και στο φοίνικα της 25ης Νοεμβρίου 1973 ορκίστηκε ο Κων/νος Καραμανλής. Και μετά πέταξε στο λαό το περίφημο "Η Κύπρος βρίσκεται μακριά". Για τον Αθηναίο Κίμωνα όμως με τις τριήρεις βρισκόταν πολύ κοντά. Ή η Κορέα δεν βρισκόταν μακριά το 1950-53;;; Όμως οι Έλληνες στάλθηκαν και πολέμησαν. Και στις 14 Αυγούστου εξαπολύθηκε ο Αττίλας 2, επί δημοκρατίας πλέον, που σκόρπισε αίμα και πόνο, δυστυχία και στεναχώρια, αγνοουμένους και δολοφονίες. Εκατοντάδες νεκροί και 1.600 αγνοούμενοι μέχρι σήμερα!
Σήμερα όμως, ελληνική (Σαμαράς-Βενιζέλος) και κυπριακή (Αναστασιάδης) ηγεσίες υποβίβασαν την Κυπριακή Δημοκρατία του 1960 και την εξίσωσαν με το τουρκικό ψευδοκράτος του Ντεγκτάς το 1983 σε "ίσα συνιστώντα κράτη". Και σήμερα, άλλη προδοσία ετοιμάζεται.
Οφείλουμε να θυμόμαστε τέτοιες εθνικές μνήμες και να διασαλπίζουμε σ΄ όλους πως: "ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΜΕ, ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ" και να προτρέπουμε τους Έλληνες: "ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ & ΠΡΟΣΕΧΕΥΣΘΕ"!

 
3. Από Διόδωρος (επισκέπτης) στις 11/7/2014 13:41

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ (ΕΠΟΚ)
Γράφει ένας από τους διαχειριστές του "Δημοκρατικού Εθνικού Ρεύματος".

Σπάνια στοιχεία, πληροφορίες που λίγοι τις γνωρίζουν, θα μάθετε στο παρακάτω άρθρο αν το μελετήσετε προσωπικά. Κατ΄ αρχήν να ευχαριστήσω τον κ. Μάνο Χατζηδάκη, έναν ασυμβίβαστο ιστορικό συγγραφέα που η πέννα του γράφει τεκμηριωμένες αλήθειες!

Στα μέσα του 1972 ήταν εμφανές ότι όλες οι βασικές προϋποθέσεις - στόχοι του απριλιανού καθεστώτος ως προς την θεσμική ολοκλήρωση, την αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος, την διοικητική αναδιάρθρωση έβαιναν σύντομα προς την εκπλήρωσή τους.

Οι πρώτες προσεγγίσεις
Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος έκρινε πως είχε επέλθει η στιγμή της σταδιακής προπαρασκευής της χώρας για την οργάνωση ενός νέου πολιτικού βίου και τις πρώτες εκλογές. Στις 7 Ιουλίου 1972 κάλεσε τον τότε Υφυπουργό Οικονομικών Γεώργιο Κάρτερ και τον είπε "Ήλθε ο καιρός να τεθεί τέρμα στην παρένθεση των εκτάκτων εξουσιών [...] Χρειάζεται μία Δευτέρα Επανάστασις. Πολιτική και βραχείας διάρκειας". Κατά τον ίδιο τρόπο, προσέγγισε τον τότε Υπουργούς Εθνικής Παιδείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών αντίστοιχα Γεράσιμο Φραγκάτο και Λουκά Πάτρα.
Στις αρχές Αυγούστου 1972 συγκροτήθηκε μία άτυπη "γνωμοδοτική" επιτροπή πολιτικών εξελίξεων με την κωδική ονομασία "Επιτροπή Ανθρωπίνου Δυναμικού". Στελέχη αυτής της επιτροπής ήταν στενοί συνεργάτες του Παπαδόπουλου. Σύμφωνα με τον "μνημονιογράφο" της Επιτροπής Άγγελο Παπαθάνου ο Παπαδόπουλος "επινόησε και σχεδίασε την δημιουργία και εμφάνιση αρχικά, ενός Πολιτιστικού Σωματείου, αφανούς πυρήνα πολιτικού σχεδιασμού. Έργο του πυρήνα αυτού στην αρχή, ήταν να επισημάνει και να προσελκύσει την αφρόκρεμα της κοινωνίας -των αρίστων- από κάθε Νομό της χώρας για να αποτελέσουν τα επιφανή αυτά στοιχεία, στελέχη του Πολιτιστικού Σωματείου, το οποίο θα μετατρεπόταν το συντομώτερον δυνατόν σε πολιτική κίνηση - κόμμα αναγεννητικού χαρακτήρα".
Η "Επιτροπή Ανθρωπίνου Δυναμικού" από τον Αύγουστο του 1972 μέχρι τον Απρίλιο του 1973 πραγματοποίησε συνολικά 52 συνεδριάσεις! Ταυτοχρόνως, τα μέλη της ξεκίνησαν μία εκστρατεία προς όλους τους Νόμους της χώρας.

Η ομιλία στην Κρήτη και τα σαμποτάζ
Στην συνεδρίαση της 28ης Νοεμβρίου 1972, το εκκολαπτόμενο κίνημα ονομάστηκε από τον Λουκά Πάτρα: "Εθνικό Πολιτιστικό Κίνημα" και αποφασίστηκε η υπογραφή του Καταστατικού, η Ιδρυτική Συνέλευση στην Αθήνα κλπ. Τον Δεκέμβριο αποφασίστηκε αφού ενσαρκωθεί σε οργάνωση να διασπασθεί σε 2 κόμματα.
Στις 20-22 Δεκεμβρίου 1972, ο Γεώργιος Παπαδόπουλος πραγματοποίησε περιοδεία στην Κρήτη για να σηματοδοτήσει για πρώτη φορά την πορεία προς την ομαλότητα και τις κάλπες. Η ομιλία του στα Χανιά με αυτό το νόημα, προκαλεί θύελλα ενθουσιασμού. Μάλιστα, ο 21απριλιανός ηγέτης "έριξε" ένα νέο σύνθημα "Η Επανάστασις διά τον λαόν, με τον λαόν, διά του λαού"! Σύνθημα που τόνιζε την επιστροφή στον πολιτικό βίο!
Όμως, η σκληροπυρηνική πτέρυγα της 21ης Απριλίου που ήθελαν διαιώνιση του στρατιωτικού καθεστώτος και κατάργηση της Βασιλείας, δεν της άρεσαν οι κινήσεις του Παπαδόπουλου. Και ξαφνικά, έπεσαν κάποια μυστηριώδη τηλεφωνήματα από την Αθήνα (τηλεφώνησαν ή Ρουφογάλης ή Αγγελής ή Ιωαννίδης), και το σκηνικό άλλαξε. Ο Παπαδόπουλος φανερά δύσθυμος, αμίλητος και βαρύς, έτρωγε ελάχιστα στα επίσημα γεύματα, κάπνιζε συνεχώς και αποσυρόταν νωρίς στο δωμάτιό του. Κάποια απειλή βάραινε την ατμόσφαιρα. Οι «σκληροί» από την πρωτεύουσα, είχαν εξαπολύσει τελεσίγραφα.
Μέσα σ’ αυτήν την ηλεκτρισμένη αλλά και θολή ατμόσφαιρα, ο Παπαδόπουλος επέμενε και συνέχισε. Υπόλοιποι σταθμοί στην περιοδεία του υπήρξαν το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο και ο Άγιος Νικόλαος όπου τέτοιας λαϊκής υποδοχής όσο κανείς άλλος πολιτικός!

Ελληνικό Πολιτιστικό Κίνημα! (ΕΠΟΚ)
Μετά από συνεδριάσεις, προσεκτικά βήματα και μελετημένες κινήσεις, στις 13 Φεβρουαρίου 1973 πραγματοποιήθηκε η Ιδρυτική Συνεδρία του Ελληνικού Πολιτιστικού Κινήματος (Ε.ΠΟ.Κ.). Συμμετείχαν Πάτρας, Κάρτερ, Φραγκάτος και αλλά 18 ιδρυτικά του στελέχη. Σκοπός του κινήματος αρχικά ήταν η ανάδειξη της νέας πολιτικής ηγεσίας και η οικοδόμηση ενός νέου πολιτικού βίου. Προβλεπόταν δε, να προκύψουν από το Κίνημα μία ή δύο πολιτικές παρατάξεις΄ να δημιουργηθεί κατ΄ αρχάς κόμμα Επαναστάσεως με αρχηγό τον Γ. Παπαδόπουλο!
Μετά από πυρετώδεις διεργασίες, στις 5 Απριλίου 1973 ήρθε στην δημοσιότητα το καταστατικό του ΕΠΟΚ και στις 15 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στο Ευγενίδειο Ίδρυμα η πρώτη Συνέλευση του ΕΠΟΚ με συμμετοχή πάνω από 400 στελέχη απ΄ όλη την επικράτεια! Ως προσωρινός Πρόεδρος του ΕΠΟΚ εμφανίστηκε ο πρώην υπουργός και Αντιπρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Ιωάννης Ξυδόπουλος και ορίστηκε προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο. Από την επομένη, τράβηξε διεθνές ενδιαφέρον και άρχισαν να ανοίγουν παραρτήματα του ΕΠΟΚ σ΄ όλη την Ελλάδα με αθρόες προσχωρήσεις! Οι εντολοδόχοι του Παπαδόπουλου που γύριζαν στην επαρχία για να προωθήσουν το ΕΠΟΚ, παρακολουθούνταν, απειλούνταν και σαμποτάρονταν από τους «σκληρούς» του Ιωαννίδη!
Ωστόσο, τα στελέχη του συνέχιζαν τις κινήσεις τους και τις επαφές τους και τροφοδοτούσαν τις εφημερίδες με υλικό όσο δυνατόν περισσότερο.

Προς το άδοξο τέλος του...
Μετά την ανταρσία του Ναυτικού (Μάιος 1973), ο Παπαδόπουλος άλλαξε τον τρόπο πολιτικοποιήσεως και αντί να γίνει διά του ΕΠΟΚ του οποίου θα ετίθετο επικεφαλής έγινε δια της καταργήσεως της Βασιλευομένης Δημοκρατίας (1 Ιουνίου 1973). Ο Παπαδόπουλος τότε ανέλαβε "Πρόεδρος Δημοκρατίας" και έτσι έπαυσε να υπάρχει η δυνατότητα να ηγηθεί του κόμματος που θα προέκυπτε από το ΕΠΟΚ.
Ωστόσο, στις προγραμματισμένες εκλογές της 10ης Φεβρουαρίου 1974 το προκύπτον κόμμα θα κατέβαινε στις εκλογές ως ένα από τα νέα κόμματα που ιδρύοντο. Το πιο πιθανό ήταν να συνεργαζόταν με το κόμμα Μαρκεζίνη που είχε χρέη υπηρεσιακού-μεταβατικού πρωθυπουργού .
Το ΕΠΟΚ, μετά το αμερικανοκίνητο πραξικόπημα Ιωαννίδη της 25ης Νοεμβρίου 1973, διαλύθηκε. Όπως και κάθε προσπάθεια εκδημοκρατισμού! Και έτσι απέτυχε μία προσπάθεια ανακαίνισης του πολιτικού βίου της χώρας που σίγουρα θα είχε αποδώσει περισσότερους καρπούς στην Ελληνική κοινωνία και η Ελλάδα θα ήταν υπερδύναμη στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και μία από τις υπολογίσιμες δυνάμεις στην Ευρώπη. Αλλά οι Μεγάλοι δήθεν "σύμμαχοι" άλλα έχουν στο μυαλό τους...

 
4. Από Διόδωρος (επισκέπτης) στις 9/7/2014 17:24

ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΤΙΜΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ 1968

Γράφουν δύο από τους διαχειριστές του "Δημοκρατικού Εθνικού Ρεύματος".
Το "Δημοκρατικό Εθνικό Ρεύμα" έχει τονίσει και άλλοτε σε διάφορα άρθρα ότι το καλύτερο πολιτικό Σύνταγμα στην ιστορία της συγχρόνου Ελλάδος υπήρξε αυτό του 1968. Κάποιοι θα μας κατηγορήσουν, άλλοι θα μας ειρωνευτούν, άλλοι θα συμφωνήσουν, άλλοι θα υπερθεματίσουν!

Το Σύνταγμα του 1968 εξεπονήθη κατά την εξαετία του απριλιανού καθεστώτος και πολλοί το χαρακτήρισαν "μισαλλόδοξο, συντηρητικό που αντανακλά την νοοτροπία των δικτατόρων". Όμως, δυστυχώς, αυτά τα λένε επειδή δεν ερευνούν την ιστορία πέρα από την μύτη του και σκοπός τους είναι μόνο να ειρωνευτούν και να υβρίσουν.

Το Σύνταγμα του 1968 ήταν αψόγως δημοκρατικό, αξιοποιούσε όχι μόνο την πείρα 140 χρόνια ελληνικής πολιτικής ιστορίας, αλλά και τις απόψεις της διεθνούς επιστήμης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων, που αναφύονται στις σύγχρονες κοινωνίες εξαιτίας της αλματώδους αναπτύξεώς των.
Τι προέβλεπε το Σύνταγμα του 1968

Εδραίωνε την Βασιλευομένη Δημοκρατία και αποσαφήνιζε περιορίζοντας τις προνομίες του Βασιλέως, καθιέρωνε 3μελή Αντιβασιλεία σε περίπτωση χηρείας του θρόνου, ενίσχυε την εκτελεστική εξουσία από άποψη δικαιωμάτων και σταθερότητος, διαχώριζε την εκτελεστική από την νομοθετική εξουσία, υποχρέωνε τα κόμματα να οργανώνονται δημοκρατικά, καταργούσε την βουλευτική ασυλία, απαγόρευε την μετάσταση του βουλευτή από ένα κόμμα στο άλλο, μείωνε τον αριθμό των βουλευτών (από 300) σε 150, παρέτεινε την θητεία της κυβέρνησης και της Βουλής σε 5 έτη (από 4), κατοχύρωνε την πλήρη ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας, καθιέρωνε για πρώτη φορά Βουλευτές Επικρατείας και Υπουργούς άνευ χαρτοφυλακίου, προστάτευε τις Ένοπλες Δυνάμεις από τις παρεμβάσεις της πολιτικής, έθετε βάσεις οργανωτικής εξυγίανσης και δραστηριοποίησης της διοίκησης, διεύρυνε τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών και καθιέρωνε νέα, κοινωνικής και οικονομικής φύσεως.

Επίσης καθιέρωνε νέους πολιτικούς θεσμούς όπως: Συνταγματικό Δικαστήριο, Συμβούλιο του Έθνους, Συμβούλιο Εθνικής Παιδείας, Επίτροπος Βουλής. Διευρύνθηκε ο ρόλος του Στρατού και καθιερώθηκε Αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων και Ανώτατον Συμβούλιον Εθνικής Αμύνης (ΑΣΕΑ),

Δεν εξεπορεύθη από το εργαστήριο μίας ομάδος ειδικών ή από την αίθουσα συνεδριάσεων μίας συνελεύσεως. Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος αποφάσισε μία μέθοδο πρωτότυπο και διεθνώς πρωτοφανή, αρκετά εκσυγχρονιστική και δημοκρατική. Την "ελευθέραν δημοσίαν συζήτησιν". Ο καθένας θα μπορούσε να εκφέρει την γνώμη του για το Νέο Σύνταγμα σε παραλληλισμό με το Σύνταγμα του 1952. Επίσης είχε την δυνατότητα να γράψει το αίτημα του, το παράπονο του, την άποψή του για την αναμόρφωση του Νέου Συντάγματος. Ξεκίνησε στα μέσα Μαρτίου του 1968 και τερματίστηκε τον Ιούλιο του ίδιου έτους. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν 5.000.000 επιστολές! Και η εφαρμογή αυτού του νέου εκσυγχρονιστικού "προγράμματος" επιτυχής!
Οι επιστολές όλες επεξεργάστηκαν από μία "Κεντρική Επιτροπή" συγκροτηθείσα από το Υπουργείο Προεδρίας. ¶ρα, το Σύνταγμα του 1968 υπήρξε προϊόν δημοσίας συζήτησης.
Το δημοψήφισμα που το επικύρωσε

Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, αν εξαιρέσουμε τους 590.000 μετανάστες που δεν είχαν διαγραφεί από τους εκλογικούς καταλόγους, ήταν:

ΝΑΙ 81,49%,

ΟΧΙ 7,89%

Συνειδητή Αποχή 12%

Δηλαδή το 81% του Ελληνικού λαού είπε ΝΑΙ στο Σύνταγμα, ΝΑΙ στην Επανάσταση της 21ης Απριλίου, ΝΑΙ στον Γεώργιο Παπαδόπουλο! Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανένας!
Τονιστέον

Σ΄ αυτήν την προσπάθεια αποκατάστασης ορισμένων αληθειών για την 21η Απριλίου συμμετέχει και ένας από τους μεγαλύτερους ιστορικούς των τελευταίων ετών: ο αξιότιμος κ. Μάνος Χατζηδάκης. Με τα βιβλία του, με τον λεπτομερή και ιστορικά τεκμηριωμένο λόγο του όχι μόνο αποκαθιστά την ιστορική αλήθεια για την 21η Απριλίου αλλά φωτίζει και άγνωστες πλευρές του καθεστώτος των Συνταγματαρχών και φέρνει στο προσκήνιο νέα και σπάνια στοιχεία που σχεδόν κανείς Έλληνας δεν γνωρίζει!
Επίλογος

Δεν συμφωνούμε 100 τα 100 με το Σύνταγμα του 1968. Αλλά το προτιμούμε διότι παγιώνει την Βασιλευομένη Δημοκρατία και εξυψώνει τον Βασιλέα ως σύμβολο εθνικής ενότητος, διατηρεί την παιδεία στον ελληνοχριστιανικό της χαρακτήρα, διασφαλίζει τον πολιτικό βίο από ρουσφετολογικές αντιλήψεις, αποπαγιδεύει τον Στρατό από πολιτικές αναμείξεις ενισχύοντας παράλληλα τον ρόλο του και οικοδομεί μία κοινωνική και οικονομική Δημοκρατία. Ένα νέο πολίτευμα, με νέους θεσμούς.
Αυτήν την δημοκρατία προτιμούμε και το Σύνταγμα του 1968 πιστεύουμε πως, με τις κατάλληλες προσαρμογές στο σήμερα, πρέπει να εφαρμοστεί εκ νέου αν θέλουμε να προχωρήσουμε προς τα εμπρός και να μην επαναλαμβάνουμε τα λάθη του παρελθόντος!

 
5. Από Διόδωρος (επισκέπτης) στις 9/7/2014 17:24

ΗΤΑΝ "ΝΟΘΟ" ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ 1968;;;

Γράφει ένας από τους διαχειριστές του "Δημοκρατικού Εθνικού Ρεύματος".
Όταν ένα δημοψήφισμα διεξάγεται από ένα καθεστώς δικτατορίας ή, αν θέλετε εκτάκτων εξουσιών, είναι φυσικό η κατηγορία των αντιπολιτευομένων για νοθεία να είναι πιστευτή. ¶λλα όταν αυτή η κατηγορία περνά στην επίσημη εθνική ιστορία είναι γεγονός απαράδεκτο.

Το καθεστώς της 21ης Απριλίου κατά την διάρκεια των 6μισυ ετών που κυβέρνησε την χώρα διεξήγε 2 δημοψηφίσματα. Ένα στις 29 Σεπτεμβρίου 1968 για το νέο Σύνταγμα και το άλλο στις 29 Ιουλίου 1973 για το πολιτειακό και την τροποποίηση του Συντάγματος του 1968.

Αφήνοντας εκείνο του 1973, σ΄ αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με το δημοψήφισμα του 1968. Στην αποκατάσταση της αλήθειας για το αν ήταν νόθο ή όχι το δημοψήφισμα του 1968 βοήθησε τα μέγιστα ο ιστορικός μας αξιότιμος κ. Μάνος Χατζηδάκης, που η ιστορική του πέννα δεν παραχαράσσει, δεν ψευδολογεί αλλά γράφει ΑΛΗΘΕΙΕΣ...
Παρωδία και νοθεία το δημοψήφισμα του 1968;;;

Οι γνωστοί... εκ του ασφαλούς "αντιστασιακοί" του εξωτερικού έσπευσαν να δηλώσουν ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι "προϊόν νοθείας"... Τους διέψευσαν όμως αμέσως ΟΛΑ τα ξένα πρακτορεία ειδήσεων και οι ανταποκριτές τους με πρώτο το "Πρακτορείο Ρώυτερς".

Μέσα από δεκάδες ανταποκρίσεις ξένων εφημερίδων που επιβεβαίωσαν την γνησιότητα του Δημοψηφίσματος και της υποδειγματικής διεξαγωγής του, ενδεικτικά αναφέρουμε:

* Ο ανταποκριτής της "Dayly Telegraph" Τζων Γουώλις έγραφε: "Οι ισχυρισμοί της αντιπολιτεύσεως ότι οι αριθμοί των αποτελεσμάτων υπήρξαν νοθευμένοι, δεν επικυρώνονται από τις δικές μου παρατηρήσεις, ούτε από τις παρατηρήσεις πολλών άλλων ξένων παρατηρητών, οι οποίοι πραγματοποίησαν περιοδείες σ΄ όλη την χώρα".

* Ο ανταποκριτής της "Journal de Genere" Bernand Beguin, ανέφερε: "Ηρεμία, τάξις που γοητεύουν τον τουρίστα και φέρνουν σύγχυσι στην αντιπολίτευσι...

Είχαμε την ευκαιρία να ρωτήσουμε απλούς ανθρώπους για το Δημοψήφισμα και όλοι μάς μίλησαν για την εθνική ανόρθωσι, για την επάνοδο στην ομαλότητα, για τον αγώνα κατά του κομμουνισμού!... Παντού όπου πήγα, διαπίστωσα την ίδια άκρως άψογη διαδικασία".

* Ο ανταποκριτής της "Erankfurter Allgemeine" Bruno Dechamps επίσης έγραφε: "Η ημέρα των εκλογών παρήλθε ήρεμα. Πιο ήρεμα απ΄ ότι είναι συνήθως οι Κυριακές των Αθηναίων. Έλειπε κάθε εκνευρισμός. Στις μεγάλες σειρές των εκλογικών τμημάτων, οι εκλογείς συζητούσαν εύθυμα.

Επισκεφθήκαμε διάφορα εκλογικά κέντρα των Αθηνών, χωρίς προειδοποίηση και χωρίς να χρησιμοποιήσουμε την ευγενή βοήθεια του Υπουργείου Τύπου.... Τα πάντα εξελίσσοντο κανονικά. Και τα δύο ψηφοδέλτια, αυτό με το ΝΑΙ και αυτό με το ΟΧΙ, εδίνοντο μαζί με τον φάκελλο στον εκλογέα και αυτός αποσυρόταν στην σιωπή της εκλογικής καμπίνας".

Υπάρχουν και άλλα, πάρα πολλά, δημοσιεύματα που αποδεικνύουν τις συκοφαντίες περί "νόθου δημοψηφίσματος". Πιστεύω πως τα παραπάνω είναι αρκετά για δείγμα.
Για τους δύσπιστους

Μήπως οι εκατοντάδες των ανταποκριτών που ήλθαν στην Ελλάδα ήταν "χουντικοί"; Μήπως οι Γουώλις, Beguin, Dechamps που έβγαλαν τα άνωθεν πορίσματα ήταν και αυτοί "χουντικοί"; Σκεφθείτε λίγο!
Επίλογος

Δεν εξωραΐζουμε πράγματα και καταστάσεις. Είναι ο καιρός που πρέπει να βγάλουμε το κερί από τα αυτιά και να πετάξουμε τις παρωπίδες που μας έβαλαν. Αυτοί που έλεγαν ότι το δημοψήφισμα του 1968 ήταν νόθο, αυτοί που χλεύαζαν τον Βασιλιά Κωνσταντίνο ΙΓ΄ και του στέρησαν το διαβατήριο, είναι οι ίδιοι που έταζαν και έλεγαν ψέματα για να πάρουν την ψήφο μας και τα παιδιά και τα εγγόνια τους συνεχίζουν το έργο των προγόνων τους ξεπουλώντας την χώρα στους δανειστές!

Αυτή είναι η Ιστορία.-

 
6. Από Διόδωρος (επισκέπτης) στις 4/7/2014 13:47

Γράφουν δύο από τους διαχειριστές του "Δημοκρατικού Εθνικού Ρεύματος".

Χωρίς να μονοπωλούμε την βασιλοφροσύνη μας πρέπει να απαντήσουμε όλοι μαζί στο αισχρό άρθρο του "ΣΚΡΑ-punk" για τις ύβρεις και τις προσβολές εις βάρος ημών των Βασιλοφρόνων και του Βασιλέως Κωνσταντίνου ΙΓ΄.
Διαβάστε το προκλητικό και προσβλητικό άρθρο:
"Το να κοροϊδεύεις τους βασιλικούς το 2014 είναι σαν είναι σα να ξεκαρδίζεσαι βλέποντας κάποιον μεσήλικα να τρώει σαβούρα κουβαλώντας εκατό σακούλες από τον Σκλαβενίτη: είναι εύκολο, όλοι το κάνουν, αλλά δεν σταματάει ποτέ να είναι απολαυστικό. Γι’ αυτό κι εμείς είπαμε, τώρα που πιάσαν οι ζέστες, να συμβάλουμε στο έργο διαλέγοντας τις κορυφαίες στιγμές μια σελίδας που δεν έχει εκτιμηθεί μέχρι τώρα όπως της αξίζει: την αγαπημένη «The Greek Royal Family». Εκεί όπου ένα τσούρμο χουντόγεροι συντηρητικοί πολίτες παλαιών αρχών μαζεύονται και λένε όλοι μαζί τον πόνο τους για τους προδότες πολιτικούς, για την Μεταπολίτευση που μας κατέστρεψε, και για το πόσο γκαύλα είναι η χωρίστρα του Τέως. Σχεδόν ό,τι έγινε και στο συνέδριο του Ποταμιού δηλαδή".

Απάντηση
Οι Βασιλόφρονες είναι άνθρωποι ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ. Και ευχαριστούμε τον Τριαδικό Θεό που είμαστε Βασιλόφρονες. Όσο για το "χουντόγεροι συντηρητικοί" σας ενημερώνουμε ότι οι 3 που έχουμε το παρόν blog είμαστε κάτω των 35! Η Ελλάδα από τα αρχαία χρόνια όταν ήταν βασίλειο (Μυκήνες, Μινωική Κρήτη) είχε γράψει σελίδας δόξας και πολιτισμού. Ξεχνάς τον Λεωνίδα που πρώτοι, δείχνοντας το παράδειγμα, πέθαναν στο πεδίο της μάχης. Κορωνίδα όλων αυτών είναι ο Μέγας Αλέξανδρος, Βασιλεύς της Μακεδονίας και ένδοξος Στρατηλάτης που εκπολίτισε τους λαούς της Ανατολής και μετέφερε το Ελληνικό φως στον τότε γνωστό κόσμο. Βασιλεύς και αυτός!
Στην Ρωμανία (την κακώς λεγόμενη "Βυζαντινή Αυτοκρατορία"). Μία υπερχιλιετής αυτοκρατορία (1100 ετών)! Μοναδικό φαινόμενο χρονικής διατήρησης κράτους. Πλην της εικονομαχίας, καμία κοινωνική αναταραχή. Σταθερό νόμισμα, σταθερή φορολογική πολιτική, πρότυπο δημόσιας διοίκησης και νομοθετικής οργάνωσης. Μία αυτοκρατορία αποτέλεσμα της σύνδεσης Ελληνισμού και Χριστιανισμού που έμαθε τους βορείους λαούς τι θα πει καθαρότητα, να κοιμούνται σε κρεβάτια και όχι σε δένδρα και να τρώνε σε πιάτα χρησιμοποιώντας πιρούνια και κουτάλια (Η πριγκίπισσα Θεοφανώ όταν πήγε στην Γερμανία τον 10 μ.Χ. αιώνα). Πολίτευμα σ΄ αυτά τα 1100 χρόνια: ελέω Θεού βασιλεία.
Στην νεώτερη Ελλάδα. Η βασιλεία προκρίθηκε από την Β΄ Εθνοσυνέλευση με την 651 Διάταξη του Βουλευτικού και βασιλεύς αναζητείτο από τον Ιωάννη Καποδίστρια. Δεν τους επέβαλαν τους Βασιλείς οι ξένες Δυνάμεις! Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος ΙΒ΄ πολέμησε στο πεδίο της μάχης των Βαλκανικών Πολέμων! Έτρωγε μπομπότα και κοιμόταν στην υγρασία! 3 φορές θα σκοτωνόταν από τουρκικό βόλι! Το έπος του 1940-41 έγινε επί Βασιλείας. Αλλά ίσως τότε εσείς να συντάσσατε μανιφέστα λιποταξίας και εγκατάλειψης του μετώπου ή να ονειρευόσασταν ανεξάρτητη Μακεδονία και την Ελλάδα σταλινικό προτεκτοράτο. Αλλά σας στάθηκε εμπόδιο οι αείμνηστοι Βασιλείς Παύλος και Φρειδερίκη και ο Εθνικός Στρατός που συνέτριψαν τον κομμουνιστοσυμμοριτισμό και προσπάθησαν να σας επαναφέρουν στην αγκαλιά της μητέρας Πατρίδας από τα δίχτυα της προδοσίας και της σοβιετικής ουτοπίας των Γκουλάγκ.
Τόσα ιστορικά παραδείγματα και μετά μας ειρωνεύεστε τους Βασιλόφρονες και μας μέμφεστε γιατί θέλουμε την βασιλεία στην Ελλάδα. Γι΄ αυτά την θέλουμε! Και την εκτιμούμε ακόμη περισσότερο που δεν υποτάχθηκε στον Σιωνισμό και σ΄ όλα τα παρακλάδια-σκοτεινά της κέντρα!
Εσείς βρίζετε και χλευάζετε επειδή δεν έχετε επιχειρήματα. Σας πλασάρανε έτσι την ιστορία τους και εσείς πιστεύετε χωρίς να την ερευνάτε. Μάθατε τα "Γλύξμπουργκ" και τα "Κοκός" αλλά κανένας σας δεν σας έμαθε και δεν ξέρει τι θα πει "Σεβασμός" και "Τσίπα". Γι΄ αυτό αφήστε μας να θεωρούμε την Βασιλευομένη Δημοκρατία ως καταλληλότερο πολίτευμα και εσείς περιμένετε τον κ. Παπούλια μήπως και υψώσει την φωνή του. Η προεδροκολακία σ΄ όλο της το μεγαλείο! Δεν έχετε με τι να ασχοληθείτε και ασχολείστε μ΄ εμάς επειδή η παρουσία μας πληθαίνει και ενοχλεί. Ασχολείστε με τον Βασιλιά Κωνσταντίνο, έναν πολύ σοβαρότερο από σας! Και φυσικά, που έχει προσφέρει περισσότερα από ότι εσείς στην Πατρίδα!
Πρώτα να πλένετε το στόμα σας και μετά να πιάνετε τον Κωνσταντίνο και την οικογένειά του στο στόμα!

 

Σελιδα: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93
Αν θεωρείτε ότι το υλικό του club είναι παράνομο, προσβλητικό ή αντίκειται στους όρους χρήσης του Pathfinder, παρακαλούμε ενημερώστε το τμήμα διαχείρισης του Pathfinder.
- Η Phaistos Networks δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο που εμφανίζεται στον Pathfinder και προέρχεται από τα μέλη του ή από εξωτερικές πηγές -

© 1997-2014 Phaistos Networks S.A.