Pathfinder clubs - ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ, ο πελώριος σμάραγδος
 evolving to achieve perfection

Pathfinder clubs  My Clubs   Login Κατηγορία:
kellion
ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ, ο πελώριος σμάραγδος (επισκέπτης)

ΕΙΣΟΔΟΣ
1η ΣΕΛΙΔΑ
ΕΚΘΕΣΗ ΘΗΣΑΥΡΩΝ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
ΧΑΡΤΗΣ - ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ
ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ - ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΙΣΤΟΡΙΑ
Α΄ ΤΥΠΙΚΟ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ 972, "ΤΡΑΓΟΣ"
ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΠΟΧΗ
ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΑΝΣΛΑΒΙΣΜΟΣ
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ
ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΧΙΛΙΕΤΗΡΙΔΟΣ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ (963-1963)
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΧΙΛΙΕΤΗΡΙΔΟΣ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ - ΚΑΘΕΣΤΩΣ
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ
ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΗ & ΨΑΛΤΙΚΗ
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
ΜΟΝΗ ΖΥΓΟΥ
ΔΑΦΝΗ
ΚΑΡΥΕΣ
ΠΡΩΤΑΤΟ
ΑΘΩΝΙΑΔΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
1. ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ
2. ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ
3. Ιβήρων
4. ΧΙΛΙΑΝΔΑΡΙΟΥ
5. Διονυσίου
6. Κουτλουμουσίου
7. Παντοκράτορος
8. ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟΥ
9. Ζωγράφου
10. ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ
11. Καρακάλλου
12. ΦΙΛΟΘΕΟΥ
13. ΣΙΜΩΝΟΣ ΠΕΤΡΑΣ
14. ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ
15. ΣΤΑΥΡΟΝΙΚΗΤΑ
16. ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ
17. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
18. ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ
19. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ
20. ΚΑΣΤΑΜΟΝΙΤΟΥ
ΠΑΝΗΓΥΡΕΙΣ ΙΕΡΩΝ ΜΟΝΩΝ
ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ (Λαύρας)
ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ (Βατοπεδίου)
ΜΠΟΓΟΡΟΔΙΤΣΑ (Ρωσικού)
ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ (Παντοκράτορος)
ΑΓ.ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ (Κουτλουμουσίου)
ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ (Λαύρας)
ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΑ (Λαύρας)
ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (Ξενοφώντος)
Νέα Σκήτη (Αγ.Παύλου)
Αγίου Δημητρίου (Αγ.Παύλου)
Αγίου Δημητρίου (Βατοπεδίου)
Τιμίου Προδρόμου (Ιβήρων)
ΠΑΝΗΓΥΡΕΙΣ ΣΚΗΤΩΝ
ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ (Λαύρας)
ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ, Προβάτα, (Λαύρας)
ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ, Βίγλα, (Λαύρας)
ΜΑΡΟΥΔΑ (Χιλιανδαρίου)
ΜΟΛΥΒΟΚΚΛΗΣΙΑ (Χιλιανδαρίου)
ΧΑΛΚΙΑ (Κουτλουμουσίου)
ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ (Σίμωνος Πέτρας)
ΑΡΧΑΓΓΕΛΩΝ (Χιλιανδαρίου)
ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ (Ιβήρων)
11 ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ (21-24/8/2008)
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΙΣ ΙΕΡΑΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ ΑΓ. ΟΡΟΥΣ ΓΙΑ Ι.Μ. ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ
ΜΟΝΑΧΙΚΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ Αθανασίου Αθωνίτου
Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ
Πέτρος Αθωνίτης
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΘΩΝΙΤΗΣ
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΠΑΛΑΜΑΣ
ΝΗΦΩΝ Β΄
Αθανάσιος ο Πάριος
ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ
ΑΡΣΑΝΑΔΕΣ
ΠΥΡΓΟΙ
ΦΙΑΛΕΣ
Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ
M H N Y M A T A - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
3 ΕΝΕΡΓΕΙΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ
ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ 2008
ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ 2009
ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ 2010
ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ 2011
 
Μέλη του club
Προτείνετε το club σε ένα φίλο
Αναζήτηση
Γίνετε μέλος
 

Αναζητήστε προϊόντα στο BestPrice

 
4.000.000+ προϊόντα!

ΙΕΡΟ ΚΕΛΛΙ  ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ, στη Βίγλα

Το Κελλί του Αγίου Μηνά, ευρίσκεται εις ύψος 250μ. πάνω από το νοτιο-ανατολικό ακρωτήριο της χερσονήσου του Άθωνος. Στο θαλάσσιο σημείο αυτό, το 493 π.Χ. ο Μαρδόνιος απώλεσε το εν τρίτο του στόλου του, τριακόσια πλοία και είκοσι χιλιάδες στρατό.

Ψηλά στους βράχους, αρχικώς κατοικούνταν δύο σπηλιές, μία ανατολικώς, μία νοτίως.

Ένα διόρωφο κελλί κτίσθηκε εις τα τέλη του 19ου αιώνος, το οποίο εκάηκε από κεραυνό. Εις τα 1933, όπως αναφέρεται σε λίθινη επιγραφή, κτίσθηκε ο Ιερός Ναός του Κελλίου, επ΄ ονόματι του Μεγαλομάρτυρος Μηνά (εορτάζει 11 Νοεμβρίου), καθώς και δεύτερος όροφος του Κελλίου στη βόρεια πλευρά, που κάηκε και πάλιν από κεραυνό, διασωθέντος ως τόσον του Ναού. Ο Ναός ούτος, εκτίσθη παρά τινος Μοναχού Μηνά, το δε ξυλόγλυπτον τέμπλον, θύρες και παράθυρα είναι έργα του γέροντος εκείνου, αρίστου οντως ξυλουργού.

Τo αριστουργηματικά μαρμάρινο δάπεδο του Ναού (1997-1998) είναι έργο του Μοναχού Ιωσήφ, με ακριβέστατα γεωμετρικά ψηφιδωτά. Οι παραστάσεις που απεικονίζονται είναι: στο κέντρο υπάρχει ένθετη μία πέτρα από το όρος Σινά, ώστε ο τόπος να είναι τόπος Σινά - τόπος προσευχής. Γύρω, υπάρχει αριστοτεχνικός πλοχμός, αρχαίο σχέδιο, με χρωματικές επιλογές που παραπέμπουν στις φυλές των ανθρώπων και την ευκτέα αγάπη και ομόνοια αυτών. Στις γωνίες του δαπέδου, απεικονίζονται τέσσερα δελφίνια, θαυματουργικώς παρόντα σε βίους Αγίων. Επίσης, υπάρχει η επιγραφή, μία λέξη πλάϊ σε κάθε δελφίνι· Ιωσήφ αιτεί έλεος, 1997, μία αιώνια παράκληση.

Ο π. Ιωσήφ προσήλθε στη Βίγλα κατά τον Οκτώβριο του έτους 1989, ευρίσκοντας ερειπωμένο το Κελλί, ακατοίκητο ήδη από εικοσαετίας. Έκτοτε ακόπως και αδιαλείπτως προσπαθεί, επιτυχώς έως τώρα, να ανακαινίζει διαρκώς το Κελλί, καθιστώντας το, όχι μόνον υλικώς, τόπο πνευματικής αναπαύσεως των εκεί προσερχομένων προσκυνητών. Αλησμόνητες παραμένουν σε όλους, οι αλληγορικές παρουσιάσεις του π. Ιωσήφ, πλήρεις υψηλών νοημάτων, που προτρέπουν σε αίνεσι Κυρίου, εσωτερική εγρήγορση, νήψη και ανοδική μετάνοια. Πλήθος μαρμάρινων, λίθινων και ξύλινων κατασκευών, σωστών κομψοτεχνημάτων κοσμούν το ησυχαστήριον· Άλλωστε, έργο του ιδίου είναι η κλίμακα που οδηγεί στο παρακείμενο σπήλαιο του Οσίου Αθανασίου.

Από το εκπληκτικού φυσικού κάλλους γεωγραφικό σημείο της Βίγλας, σε μικρή απόσταση ψηλά στον ουρανό, υπάρχει σημείο διελεύσεως αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, πριν ή και μετά από τις αποστολές. Υπάρχει δέ, ένας ιδιότυπος κώδικας επικοινωνίας των ιπταμένων χειριστών και του ασκητή της Βίγλας, ο οποίος κραδαίνει τεράστιες Ελληνικές και Ρωμανικές (Βυζαντινές) σημαίες, ευχόμενος επιτυχία στην αποστολή τους· δέχεται δε τις άμεσες ενθουσιώδεις απαντήσεις και ευχαριστίες τους, με εντυπωσιακούς ακροβατικούς χειρισμούς των αεροσκαφών. Το αυτό συμβαίνει και με την διέλευση από θαλάσσης σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο μοναχός Ιωσήφ γεννήθηκε στον Άγιο Βασίλειο Κορινθίας (κατά κόσμον Χρήστος Μπαϊρακτάρης) το 1958.  Απόφοιτος της Σχολής ιεροψαλτών Μητροπόλεως Κορίνθου. Στην μουσική του συγκρότηση συνέβαλαν επίσης ο κατά σάρκα πατέρας του ιερέας Δημήτριος Μπαϊρακτάρης, ο πρωτοψάλτης του Αγίου Νικολάου Κορίνθου Ιωάννης Σπανός και ο Αθανάσιος Παϊβανάς, μαθητής του Θρασυβούλου Στανίτσα. Μοναχός της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου (1983-1989), όπου συνέψαλλε σταθερά με τους λοιπούς πατέρες της Μονής. Σήμερα μονάζει στο ησυχαστήριο του Αγίου Μηνά στη Βίγλα, του ακρωτηρίου Ακραθως, Αγίου Όρους.

(Εκ της εκδόσεως: Μανόλης Κ. Χατζηγιακουμής (2001), Μνημεία Εκκλησιαστικής Μουσικής, Σώμα Πρώτο, Οκτάηχα Μέλη, σ.34, Κέντρον Ερευνών και εκδόσεων, Αθήνα).

Ο π. Ιωσήφ εκτός της επιμελούς μοναστικής του ζωής, μελετά και ενδιατρίβει εις πλήθος θεολογικών, ιστορικών και μουσικών συγγραμμάτων. Ψάλλει δε ενίοτε εις την κυρίαρχον Ιεράν Μονήν της Μεγίστης Λαύρας του Οσίου Αθανασίου, και αλλαχού, εις πανηγύρεις και ιγρυπνίες.

Προτείνονται ως σύνδεσμοι: Ένα εξαιρετικό κείμενο «Ο Μοναχός Ιωσήφ και οι Ιπτάμενοι»

καθώς κι ένα δημοσιογραφικό άρθρο «Ο Μοναχός-Προστάτης των Αεροπόρων μας»

Το ζητούμενο, λέγει ο π. Ιωσήφ, είναι η ειρήνη, εσωτερική καί εξωτερική, οπότε και αξίζει αυτή η επικοινωνία ως ηθική αμοιβή κι έπαινος σε αυτούς που την διαφυλάττουν.

Ο επί πτερύγων ανέμων ερχόμενος εις τόπον ειρήνης, αιτεί, λαμβάνει, και φέρει την όντως ειρήνην εις τα πέρατα της Οικουμένης. Ιωσήφ Μοναχός, Βίγλα, Άγιον Όρος.

He who comes on the wings of the winds to a Land of Peace, seeks for, is given, and brings with him, True Peace to the ends of the World. Josheph Monk, Vigla, Athos.

  πηγή:  http://www.phys.uoa.gr/~nektar/orthodoxy/tributes/iwshf/index.htm

 

Αν θεωρείτε ότι το υλικό του club είναι παράνομο, προσβλητικό ή αντίκειται στους όρους χρήσης του Pathfinder, παρακαλούμε ενημερώστε το τμήμα διαχείρισης του Pathfinder.
- Η Phaistos Networks δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο που εμφανίζεται στον Pathfinder και προέρχεται από τα μέλη του ή από εξωτερικές πηγές -

© 1997-2016 Phaistos Networks S.A.