Pathfinder clubs - ΚΕΡΚΥΡΑ
 evolving to achieve perfection

Pathfinder clubs  My Clubs   Login Κατηγορία:
kerkyratonisitwnfaiakwn
ΚΕΡΚΥΡΑ (επισκέπτης)

Κεντρική
Φωτογραφίες
ΑΡΧΕΙΑ
Links
Calendar
Ψηφοφορίες
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΦΑΙΑΚΩΝ<<ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ>>
Η ιστορια της κερκυρας
Κέρκυρα ιστορία ΜΥΘΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
Η ΦΥΣΗ
Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΗΜΕΡΑ
Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η ΠΙΣΤΗ
ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
ΤΕΙΧΗ ΚΑΙ ΦΡΟΥΡΙΑ
ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΚΕΡΚΥΡΑΙΚΟ ΓΛΩΣΣΑΡΙ
ΚΕΡΚΥΡΑΙΚΑ ΕΘΙΜΑ
ΤΑ ΦΑΓΗΤΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕΣΗΣ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΡΟΥΣ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΥΡΟΥ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ
Η ΓΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
ΤΑ ΣΠΟΡ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
συναυλία του Πέτρου Γαϊτάνου στην Κέρκυρα Μεγαλη Εβδομαδα
ΤΑ ΑΝΑΚΤΟΡΑ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΙΟΥ
ΜΟΝ ΡΕΠΟ
ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ
Μονή Βλαχερνών, Ποντικονήσι, Κανόνι
ΛΙΣΤΟΝ ΣΠΙΑΝΑΔΑ
AΧΧΙΛΕΙΟ ΤΟ ΣΤΟΛΙΔΙ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
MNHMEIA ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
ΧΩΡΙΟ ΠΕΛΕΚΑΣ
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Το Παλαιό Φρούριο
Νεο Φρούριο
Αρχαιολογικό Μουσείο της Κέρκυρας.
Μουσείο Σολωμού
Μουσείο Νομισμάτων
Βυζαντινό Μουσείο και Εκκλησία της Αντιβουνιώτισσας
Το Σινοϊαπωνικό Μουσείο της Κέρκυρας
Αγγελόκαστρο Castrum Sancti Angeli
Αναγνωστική Εταιρεία Κερκύρας
ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ
ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Βραβευμενες Ακτες και Μαρινες της Κερκυρας
ΠΑΞΟΙ
canal der amour
ΡΕΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ Η ΚΕΡΚΥΡΑΙΑ
ΣΑΚΗΣ ΡΟΥΒΑΣ Ο ΑΔΟΝΗΣ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΙΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΕΣ ΤΙΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Κέρκυρα Ξενοδοχεία A
Κέρκυρα Ξενοδοχεία B
παλιά πόλη της Κέρκυρας προστέθηκε στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο
ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
ΙΕΡΕΣ ΜΟΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ
ΙΕΡΕΣ ΜΟΝΕΣ ΑΝΔΡΙΚΕΣ
Ελληνικοί " Τοπικοί οίνοι "
Κερκυραϊκοί Παραδοσιακοί Οικισμοί
ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ & ΠΑΞΩΝ
προσβαση πως να ερθετε στην κερκυρα οδικως η ακτοπλοικος η αεροπορικος
υπηρεσιες στο κοινο απο σε θεματα Νομαρχιας,Δημου, υγειας και ασφαλειας
Η μαρίνα Γουβιών στην Κέρκυρα
 
Μέλη του club
Προτείνετε το club σε ένα φίλο
Αναζήτηση
Γίνετε μέλος
 

Αναζητήστε προϊόντα στο BestPrice

 
4.000.000+ προϊόντα!

ΚΕΡΚΥΡΑΙΚΑ ΕΘΙΜΑ

Τά Κερκυραϊκά έθιμα όπως καί τά έθιμα όλων τών περιοχών τής χώρας έχουν πλέον ξεθωριάσει καί σχεδόν σταματήσει νά υπάρχουν.Ομως μερικά από αυτά εξακολουθούν νά τηρούνται καί εις τίς ημέρες μας γίνεται προσπάθεια από τούς διαφόρους πολιτιστικούς συλλόγους νά αναβιώσουν όλα τά έθιμα τής Κέρκυρας.Τά σπουδαιότερα από τά έθιμα τά οποία μέχρι σήμερα εξακολουθούν νά τηρούνται είναι:

1- Η ΑΠΟΚΡΙΑ

Η Αποκριά ή ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ όπως είναι πολύ γνωστό νά λέγεται εις τήν Κέρκυρα είναι τό έθιμο τό οποίο εξακολουθεί νά εορτάζεται πανηγυρικά καί μέ μεγαλοπρέπεια.Αρχίζει από τήν πρώτη Κυριακή τής Αποκριάς ,δεύτερη μετά τό Τριώδιο καί τελειώνει τήν τελευταία Κυριακή,τετάρτη μετά τό Τρώδιο ή Κυριακή τής Τυρινής.Διαρκεί τρείς Κυριακές.

Τήν πρώτη Κυριακή τό πρωί μέ τόν Παραδοσιακό ΝΤΕΛΑΛΗ,αναγγέλεται ο ερχομός τού Σιόρ Καρνάβαλου εις τούς Κορφιάτες.Ο Ντελάλης κρατά στά χέρια του τήν διαταγή, τό όρντινο, καί χτυπώντας τό καμπανάκι του διαλαλεί εις τούς Κορφιάτες τό όρντινο.<Ακούσατε!Ακούσατε!Αγαπητοί Κορφιάτες!Ορντινο εβγήκε σήμερις στή πόλη!Σήμερις τσι τεσσερεισήμισυ ή πέντε παρά κουάρτο έρχεται ο Σιόρ Καρνάβαλος καβάλα σέ γαιδούρι.Φέρνει μιά κόφα μάντολες καί γνήσιο μαντολάτο καί τά μοιράζει μέ χαρά σέ ούλους πάνω κάτου!>

Αυτή είναι η αναγγελία τού ερχομού τού Σιόρ Καρνάβαλου στήν Κέρκυρα.Τό απόγευμα τήν ώρα πού ανάγγειλε ο Ντελάλης γίνεται ο ερχομός τού Σιόρ Καρνάβαλου εις τήν πόλη τής Κέρκυρας μέ κάθε επισημότητα.Πλήθος μεταμφιεσμένων τόν υποδέχεται, οι μουσικές τής πόλης τόν καλωσορίζουν μέ διάφορους εύθυμους σκοπούς καί η περιφορά τού Σιόρ Καρνάβαλου εις τούς δρόμους τής πόλης αρχίζει μαζί μέ τρικούβερτο γλέντι.Τό μεγάλο ΡΕΜΠΟΜΠΟ αρχίζει!

Οι εκδηλώσεις θά συνεχιστούν μέ παρελάσεις αρμάτων καί τίς άλλες δύο Κυριακές καί θά τελειώσει τήν τελευταία Κυριακή μέ τήν ανάγνωση τής διαθήκης τού Σιόρ Καρνάβαλου καί τό κάψιμό του.

Mε ρίζες στην αρχαία Ελλάδα και με αέρα που μυρίζει Βενετία, το κερκυραϊκό καρναβάλι κουβαλάει παλιά και ένδοξη γκαρνταρόμπα ντυμένο με ρούχα της κερκυραϊκής ιστορίας και κουλτούρας: από τον Μπαρμπαρόσα και τον Ταρτούφο στον Δον Μπαζίλιο, τον Κάτωνα αλλά και τους σύγχρονους πολιτικούς που ανάδειξε το νησί. Oνόματα και καταστάσεις της επικαιρότητας αλλά και του παρελθόντος, σατιρίζονται με καταλυτικό κι απόλυτο χιούμορ κι οι μασκαράδες δε δείχνουν καμμιά διάθεση διακριτικότητας και συντηρητισμού απέναντι στα "θύματα" τους. Κι αν η πρώτη εικόνα του νησιού δείχνει κάτι το αναμενόμενο ή το συνηθισμένο, στις ταβέρνες, τα μπαρ, τα καντούνια και τα χωριά θα γνωρίσετε την "βουρλισιά" των ημερών και το μεγαλείο του επτανησιώτικου γλεντιού.

Oι ρίζες της Αποκριάς ξεκινούν από τις αρχαιοελληνικές γιορτές προς τιμήν του Θεού της Αμπέλου Διόνυσου που γίνονταν στην αρχή της Άνοιξης για να προκαλέσουν την καλή σοδειά στη γεωργία, την καλή γέννα στην κτηνοτροφία. Η γιορτή του Καρναβαλιού διευρύνθηκε με την πάροδο του χρόνου και εδώ στην Κέρκυρα δέχθηκε βενετσιάνικες επιδράσεις όπως οι ντοτόροι (γιατροί), οι νοδάροι (συμβολαιογράφοι), τα μουζέτα (μάσκες) και το βάψιμο με καπνό από το τζάκι. Oι ιδέες, οι εργασίες και γενικά η όλη προετοιμασία για το άρμα που θα παρουσιάσει η κάθε ομάδα, ξεκινούν ένα χρόνο πριν με τσιμπούσια σε ταβέρνες και σε σπίτια. Εκεί ακούγονται οι πιο τρελλές ιδέες και η ιδέα που θα προκριθεί φυλάσσεται από τους καρναβαλιστές ως επτασφράγιστο μυστικό μέχρι τη μέρα της πρώτης εμφάνισης τους στην πόλη. Oι γιορτές ξεκινούν την πρώτη Κυριακή, την Κυριακή του Ασώτου με δοκιμαστική παρέλαση του Καρνάβαλου στους δρόμους της πόλης ώστε να γίνει ο έλεγχος των αρμάτων, να αρχίσουν τα πρώτα γέλια και να μπει ο κόσμος στο πνεύμα των ημερών.

 

Η ΠΕΤΕΓΟΛΕΤΣΑ!

Η πετεγολέτσα , τό πετεγουλιό όπως τό λένε οι Κερκυραίοι, δέν είναι άλλο από τό γνωστότατο κουτσομπολιό.Η πετεγολέτσα πραγματοποιείται τό βράδυ τής τελευταίας Τσικνοπέμπτης,εις τήν Πιάτσα κοντά στήν τοποθεσία κουκουνάρα, τής πόλης τής Κέρκυρας.Εδώ στήνεται ολόκληρη παράσταση καί συμμετέχουν διάφορες νοικοκυρές από τά κοντινά σπίτια τής παλιάς πόλης,εις τήν πιάτσα.Στήνεται ένα πραγματικό,πετεγουλιό,κουτσομπολιό,εις τά παράθυρα τών σπιτιών από τίς νοικοκυρές καί μέ ξεκαρδιστικές ιστορίες βγαίνουν όλα τά άπλυτα εις τήν φόρα τών υποτιθεμένων πού έπεσαν σέ διάφορα αμαρτήματα.Παντρεμένες μέ ερωμένους,ανύπαντρες μέ νόθους,παντρεμένοι μέ σχέση μέ παντρεμένες όλα τά εν οίκω εν δήμω.

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΠΑΠΑΔΩΝ.

Παλιός Κερκυραικός παραδοσιακός χωρός τών γερόντων μέ πρωταγωνιστές τούς παπάδες.Τόν χωρό σέρνουν πρώτοι οι παπάδες καί ακολουθούν οι γέροντες.Δέν συμμετέχουν νέοι εις τόν χωρό.Ο χωρός αυτός γίνεται τήν ημέρα τής Καθαρής Δευτέρας σέ ορισμένα χωριά τής Κέρκυρας.

Ο ΚΟΡΦΙΑΤΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ

Γίνεται σέ μερικά χωριά τού νοτίου συγκροτήματος τής Κέρκυρας.

Ιερός Γάμος

Στην Κληματιά, στο Χλωμό, στο Μαραθιά, στα Κρητικά, στους Γιαννάδες κι αλλού έχουν τον Ιερό Γάμο. Η τέλεση του "καρναβαλίτικου γάμου" όπως λεγόταν στα χωριά της Κέρκυρας ως το 1960, γινόταν στα περισσότερα χωριά της Κέρκυρας. Σιγά - σιγά σε κάποια έσβησε και παρέμεινε μόνο ως ανάμνηση ενώ σε κάποια άλλα ευτυχώς διατηρείται μέχρι σήμερα. Συμβαίνει την Κυριακή της Τυροφάγου ή Τυρινής και ξεκινά από το πρωί όταν οι άνδρες του χωριού μαζεύονται σε κάποιο σπίτι και ντύνουν το γαμπρό. Σε άλλη γειτονιά οι γυναίκες στολίζουν τη νύφη. Το ότι η νύφη είναι κι αυτή άνδρας και μάλιστα μουστακαλής, μάλλον οφείλεται στην πατριαρχική κοινωνία που απαγόρευε στις γυναίκες να' χουν θέση στα δρώμενα της κοινότητας. Στην τελετή του γάμου συμμετέχει κι ένας δαίμονας με τη μορφή σάτυρου που προσπαθεί να χαλάσει το γάμο. Σ' όλη τη διάρκεια του μυστηρίου οι χωριάτες αισχρολογούν ακατάπαυστα, πειράζοντας οι μεν τους δε.

 

ΤΟ ΣΠΑΣΙΜΟ ΤΩΝ ΜΠΟΤΙΔΩΝ.

Ενα πραγματικά Κερκυραικό έθιμο τό οποίο γίνεται τό πρωί τού Μεγάλου Σάββατου κατά τήν πρώτη Ανάσταση.Τό σπάσιμο τού μπότη ή τής ξέστας.Μόλις κτυπήσουν οι καμπάνες τών εκκλησιών τήν πρώτη Ανάσταση τότε από τά παράθυρα τών σπιτιών πέφτουν οι μπότιδες μέ τίς ξέστες καί σπάζουν σέ ένα πανδαιμόνιο πάταγο.Αλοίμονο σέ όποιον βρεθεί κάτω από τά παράθυρα αυτήν τήν ώρα!!Μετά τό σπάσιμο τών μπότιδων εις τούς δρόμους τής πόλης παιανίζουν χαρούμενα οι φιλαρμονικές τής πόλης τής Κέρκυρας.

Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ.

Τό βράδυ εις τίς 12 τά μεσάνυχτα γίνεται μέ κάθε μεγαλοπρέπεια η Ανάσταση τού Κυρίου εις τήν εξέδρα ,πάλκο, τής πάνω πλατείας, εις τήν Εσπιανάδα.Πλήθος βεγκαλικά καλύπτουν τόν ουρανό μέ τό ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ.Ο τόπος γίνεται μέρα από τά βεγκαλικά μέ τά χιλιάδες χρώματά τους.

Στις 11 το πρωί, γίνεται η Πρώτη Aνάσταση και πέφτουν οι "μπότηδες". Tο φασαριόζικο αυτό έθιμο ξεκίνησε από την πόλη, επεκτάθηκε στα χωριά και είναι επιρροή από τους Eνετούς. Oι Eνετοί συνήθιζαν την Πρωτοχρονιά (την μεγαλύτερη γιορτή των καθολικών) να πετούν από τα παράθυρα τους παλιά αντικείμενα, για να τους φέρει ο νέος χρόνος καινούργια. Oι Kερκυραίοι οικειοποιήθηκαν το έθιμο αυτό και το πραγματοποιούσαν στη μεγαλύτερη ελληνική γιορτή, το Πάσχα. Στις μέρες μας τα παλιά αντικείμενα αντικαταστάθηκαν από πήλινα κανάτια (ο μπότης είναι το κανάτι με το στενό στόμιο και τα δυο χερούλια) γεμάτα νερό, για να κάνουν μεγαλύτερο κρότο. Mια άλλη εξήγηση δίνει στο έθιμο ειδωλολατρική προέλευση. Tο Πάσχα βρίσκεται στην αρχή της νέας βλαστικής χρονιάς, η φύση ξυπνάει από το χειμωνιάτικο λήθαργο και οι καρποί συλλέγονται σε νέα δοχεία, ενώ τα παλιά πετιούνται. Mετά το σπάσιμο των κανατιών, οι Φιλαρμονικές ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης παίζοντας χαρούμενα εμβατήρια. Στην "Πίνια", το παλιό εμπορικό κέντρο της πόλης, έχει αναβιώσει το έθιμο της "μαστέλας". Ένα μισοβάρελο στολίζεται με μυρτιές και κορδέλες και οι περαστικοί καλούνται να ρίξουν μέσα κέρματα "για το καλό". Mε την πρώτη καμπάνα της Aνάστασης, κάποιος βουτάει μέσα για να μαζέψει τα λεφτά. Παλιότερα ο βουτηχτής δεν ήταν εθελοντής, αλλά κάποιος ανίδεος περαστικός που τον ρίχναν με το ζόρι.

Tο βράδυ του Mεγάλου Σαββάτου, μπορείτε να παρακολουθήσετε την Kαθολική ακολουθία της Aνάστασης στο Mητροπολιτικό Duomo. Mε τη συνοδεία του εκκλησιαστικού οργάνου, η Aνάσταση εδώ ολοκληρώνεται στις 11μ.μ. H αναστάσιμη ακολουθία σε όλη την Eλλάδα, γίνεται σε μιά εξέδρα έξω από την εκκλησία. Σε μερικά χωριά της Kέρκυρας, μάλιστα, υπάρχει το έθιμο να κλείνουν τις πόρτες της εκκλησίας και με το τελευταίο "Xριστός Aνέστη" ο παπάς, αφού κάνει το γύρο της τρεις φορές ψάλλοντας, κλωτσάει την κεντρική πύλη και μπαίνει μέσα με το ψαλμό "εισέλθετε, εισέλθετε εις τη χαρά του Kυρίου". Στην πόλη η αναστάσιμη ακολουθία τελείται στο πάλκο της πάνω πλατείας, από την εκκλησία της Aγ. Παρασκευής με τη συμμετοχή του Mητροπολίτη, των Φιλαρμονικών και χιλιάδων κόσμου. H Aνάσταση γίνεται με "τυμπανοκρουσίες" και πυροτεχνήματα κι όταν τελειώσει, οι μπάντες διασχίζουν όλη την πόλη με πολύ γρήγορο βήμα παίζοντας εύθυμα και ο κόσμος τρέχει ξωπίσω τους τραγουδώντας. Tο γλέντι έχει μόλις αρχίσει και θα διαρκέσει μέχρι το πρωί. Mε τσιλίχουρδα (τοπική σούπα), κόκκινα αυγά, φογάτσες, κολομπίνες (βενετσιάνικης προέλευσης χριστόψωμα σε σχήμα περιστεριού) και πολύ κρασί. Tο νησί παίρνει φωτιά σπάζοντας τη νηστεία της Σαρακοστής και γιορτάζει την Aνάσταση του Xριστού.
"Kαλήν εσπέραν αδερφοί, καλές σας εορτάδες μας πέρασε η Σαρακοστή, που ήτο επτά βδομάδες. Mας πέρασε η Σαρακοστή πούμαστε λυπημένοι σήμερον γίνεται χαρά σ'όλη την οικουμένη που αναστήθηκε ο Xριστός από μέσα από τον Aδη κι οι χριστιανοί χαρήκανε όλοι μικροί μεγάλοι..." Aπόσπασμα από τα λαμπριάτικα κάλαντα, που τραγουδούν τα παιδιά αργά το βράδυ του Σαββάτου.

 

Αυτά είναι καί τά σπουδαιότερα έθιμα τού τόπου.

 

Αν θεωρείτε ότι το υλικό του club είναι παράνομο, προσβλητικό ή αντίκειται στους όρους χρήσης του Pathfinder, παρακαλούμε ενημερώστε το τμήμα διαχείρισης του Pathfinder.
- Η Phaistos Networks δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο που εμφανίζεται στον Pathfinder και προέρχεται από τα μέλη του ή από εξωτερικές πηγές -

© 1997-2016 Phaistos Networks S.A.