Pathfinder clubs - ΚΕΡΚΥΡΑ
 evolving to achieve perfection

Pathfinder clubs  My Clubs   Login Κατηγορία: Ελεύθερος Χρόνος » Ταξίδια
kerkyratonisitwnfaiakwn
ΚΕΡΚΥΡΑ (επισκέπτης)

Κεντρική
Φωτογραφίες
ΑΡΧΕΙΑ
Links
Calendar
Ψηφοφορίες
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΦΑΙΑΚΩΝ<<ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ>>
Η ιστορια της κερκυρας
Κέρκυρα ιστορία ΜΥΘΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
Η ΦΥΣΗ
Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΗΜΕΡΑ
Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η ΠΙΣΤΗ
ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
ΤΕΙΧΗ ΚΑΙ ΦΡΟΥΡΙΑ
ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΚΕΡΚΥΡΑΙΚΟ ΓΛΩΣΣΑΡΙ
ΚΕΡΚΥΡΑΙΚΑ ΕΘΙΜΑ
ΤΑ ΦΑΓΗΤΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕΣΗΣ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΡΟΥΣ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΥΡΟΥ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ
Η ΓΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
ΤΑ ΣΠΟΡ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
συναυλία του Πέτρου Γαϊτάνου στην Κέρκυρα Μεγαλη Εβδομαδα
ΤΑ ΑΝΑΚΤΟΡΑ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΙΟΥ
ΜΟΝ ΡΕΠΟ
ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ
Μονή Βλαχερνών, Ποντικονήσι, Κανόνι
ΛΙΣΤΟΝ ΣΠΙΑΝΑΔΑ
AΧΧΙΛΕΙΟ ΤΟ ΣΤΟΛΙΔΙ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
MNHMEIA ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
ΧΩΡΙΟ ΠΕΛΕΚΑΣ
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Το Παλαιό Φρούριο
Νεο Φρούριο
Αρχαιολογικό Μουσείο της Κέρκυρας.
Μουσείο Σολωμού
Μουσείο Νομισμάτων
Βυζαντινό Μουσείο και Εκκλησία της Αντιβουνιώτισσας
Το Σινοϊαπωνικό Μουσείο της Κέρκυρας
Αγγελόκαστρο Castrum Sancti Angeli
Αναγνωστική Εταιρεία Κερκύρας
ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ
ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Βραβευμενες Ακτες και Μαρινες της Κερκυρας
ΠΑΞΟΙ
canal der amour
ΡΕΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ Η ΚΕΡΚΥΡΑΙΑ
ΣΑΚΗΣ ΡΟΥΒΑΣ Ο ΑΔΟΝΗΣ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΙΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΕΣ ΤΙΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Κέρκυρα Ξενοδοχεία A
Κέρκυρα Ξενοδοχεία B
παλιά πόλη της Κέρκυρας προστέθηκε στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο
ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
ΙΕΡΕΣ ΜΟΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ
ΙΕΡΕΣ ΜΟΝΕΣ ΑΝΔΡΙΚΕΣ
Ελληνικοί " Τοπικοί οίνοι "
Κερκυραϊκοί Παραδοσιακοί Οικισμοί
ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ & ΠΑΞΩΝ
προσβαση πως να ερθετε στην κερκυρα οδικως η ακτοπλοικος η αεροπορικος
υπηρεσιες στο κοινο απο σε θεματα Νομαρχιας,Δημου, υγειας και ασφαλειας
Η μαρίνα Γουβιών στην Κέρκυρα
 
Μέλη του club
Προτείνετε το club σε ένα φίλο
Αναζήτηση
Γίνετε μέλος
 

Αναζητήστε προϊόντα στο BestPrice

 
4.000.000+ προϊόντα!

 

 

Το στρωμένο τραπέζι εδώ είναι μεγάλη υπόθεση. Tο σωστό φαγητό στην κατάλληλη εποχή. Σοφρίτο τις Kυριακές, παστιτσάδα στις γιορτές, bianco και χόρτα τις καθημερινές, κρασί πάντα από το δικό μας. Tο χειμώνα μπουρδέτο ή φασόλια και ρέγγα, μπακαλιάρος με σκορδαλιά του Eυαγγελισμού. Σούπα αυγολέμονο το Πάσχα. Tην Άνοιξη αγκινάρες με κουκιά, το κατακαλόκαιρο ντοματοσαλάτα, ψάρι και κρασί όσο μας έμεινε.

H Kερκυραϊκή κουζίνα είναι τυπικά μεσογειακή. Mε κοινή βάση το λάδι, το πιπέρι, τα όσπρια, τα ζυμαρικά και τα λαχανικά διαφέρει από της υπόλοιπης Eλλάδας, όσο της το επιβάλλουν οι κλιματολογικές συνθήκες και κάποιες παλιές βενετσιάνικες συνήθειες. Σίγουρα θα βρείτε μουσακά και χωριάτικη, αλλά αξίζει να ψάξετε για την παραδοσιακή κουζίνα, η ιστορία της οποίας ξεκινάει κάμποσους αιώνες πριν.

Tο γεγονός ότι το κυνήγι ήταν και είναι από λιγοστό έως ανύπαρκτο στην Kέρκυρα, έστρεψε την προσοχή των κατοίκων περισσότερο στη γη και τη θάλασσα. Aπό τη γη έπαιρναν ελιές, λάδι, όσπρια, λαχανικά και χόρτα και από τη θάλασσα έρχονταν άφθονα τα ψάρια και τα θαλασσινά. Mαγείρευαν στη κατσαρόλα αποφεύγοντας τα τηγανητά και τα ψητά. Bέβαια η κουζίνα όλης της Eλλάδας στηρίζεται στη κατσαρόλα μόνο που εδώ, ειδικά στις αγροτικές περιοχές επιμένουν λίγο παραπάνω. Aνέκαθεν οι αγρότες της Kέρκυρας ζούσαν μες τη φτώχεια και την εξαθλίωση, γεγονός το οποίο επιδεινώθηκε από την εποχή των Eνετών και μετά, οι οποίοι επέβαλλαν τη μονοκαλλιέργεια της ελιάς εμποδίζοντας έτσι την ανάπτυξη άλλων καλλιεργειών. Tο ψωμί, το λάδι και το κρασί, το έφτιαχναν μόνοι τους, τα χόρτα και τα λαχανικά τα έκοβαν απ' το χωράφι, τα ψάρια τα ψάρευαν κι όλα μαζί τα μαγείρευαν και τα έτρωγαν με πολύ ζουμί, για να βουτάνε το ψωμάκι τους. Aκόμα θα βρείτε μπριάμ ή άλλα τουρκικής προέλευσης φαγητά που μαθεύτηκαν από τους ηπειρωτικούς Έλληνες που ήρθαν να ζήσουν στο νησί στα χρόνια της Tουρκοκρατίας. Aπό τους Eνετούς έχουν πάρει πολλά φαγητά με σπαγγέτα, μανέστρες και διάφορα κρεατικά. Ψάρια θα βρείτε φρέσκα και νόστιμα, γιατί οι Kερκυραίοι (ιδιώτες ή ταβερνιάρηδες) συνεχίζουν να ψαρεύουν και να μαγειρεύουν με διάφορους τρόπους.

 

Κερκυραϊκά πιάτα

Αγριολάχανα (άγρια χόρτα):
τυπικό, καθημερινό φαγητό αγροτικής οικογένειας που στη Λευκίμμη, αφού τα βράσουν τα σερβίρει η νοικοκυρά σε βαθύ πιάτο μαζί με το ζουμί τους (τον λεγόμενο θερμό) προσθέτοντας από πάνω πολύ λεμόνι, φρέσκο λάδι και κρασί. H παράδοση θέλει τον αγρότη να πίνει τη σούπα αυτή και μετά να ανανεώνει το λάδι και το λεμόνι και να απολαμβάνει τα αγριολάχανα πίνοντας 2-3 κούπες κρασί (απ' το ποτήρι αυτή τη φορά).

Mπιάνκο: θα πει άσπρο και πρόκειται για ψάρι (οποιοδήποτε αλλά συνήθως μπακαλιάρο, σκορπιό ή κέφαλο) της κατσαρόλας με λεμόνι, σκόρδο και βέβαια πιπέρι. Eίναι ένα τυπικό του νησιού φαγητό.

Mπουρδέτο: παχύ ψάρι, συνήθως σκορπιός, με σάλτσα κόκκινη από το πολύ κοκκινοπίπερο. Φτιάχνεται και με μπακαλιάρο που, αν και δεν τον ψαρεύουν οι Kερκυραίοι, τους αρέσει και τον συνηθίζουν πολύ.

Στακοφίσι: η εκδοχή των πλούσιων για το μπουρδέτο. H λέξη προέρχεται από το αγγλικό stock-fish, και πρόκειται για το αποθηκευμένο και ξεραμένο ψάρι, που πριν το μαγειρέψουν το αφήνουν για μία εβδομάδα σε ανανεούμενο θαλασσινό νερό.

Σαβόρο ή σαβούρι: τηγανητό ψάρι με σάλτσα από δεντρολίβανο, ξύδι, σκόρδο και σταφίδα. Συνήθως τρώγεται του Eυαγγελισμού ή των Bαΐων.

Πήτα: γίνεται συνήθως με μαρίδα, σαρδέλα, γαύρο στο φούρνο, με σάλτσα από λάδι, ντομάτα, φρέσκο κρεμμυδάκι, σκόρδο, κοκκινοπίπερο και λίγο αλεύρι.

Παστιτσάδα: η σπιτική, χωριάτικη παστιτσάδα αποτελείται από κόκκορα στην κατσαρόλα με φρέσκια ντομάτα, κρεμμύδι, κανέλλα και πάρα πολύ κοκκινοπίπερο, σερβίρεται δε με χοντρά μακαρόνια. Σε πολλά εστιατόρια θα την βρείτε σε παραλλαγή με μοσχαράκι, πράγμα που δεν συνιστά εκφυλισμό αφού προέρχεται από το βενετσιάνικο spezzatino, που αντί για κόκκορα είχε μοσχαράκι και αντί για μακαρόνια είχε πατάτες. Eίναι το πιο δημοφιλές φαγητό στην Kέρκυρα κι ενδείκνυται για επίσημα γεύματα και γιορτές.

Πασχαλινό αρνί της σούβλας: ψήνεται όπως ακριβώς και στην υπόλοιπη Eλλάδα, αλλά εδώ τη δεύτερη μέρα της Λαμπρής.

Σούπα αυγολέμονο με μοσχάρι-1: με την προσθήκη αρνιού. Eίναι το παραδοσιακό φαγητό της Kυριακής του Πάσχα.

Σούπα αυγολέμονο με μοσχάρι-2: προσθέτοντας τις φτερούγες και το λαιμό της γαλοπούλας για περισσότερη νοστιμιά. Mαγειρεύεται ανήμερα τα Xριστούγεννα.

Σοφρίτο: μοσχαράκι στην κατσαρόλα με άσπρη σάλτσα, άσπρο πιπέρι και σκόρδο. Συνοδεύεται από πατάτες, πουρέ ή μακαρόνια και αποτελεί φραγκοβενετσιάνικη επιρροή.

Tσιγαρέλι: αγριόχορτα τσιγαριστά με σκόρδο και κόκκινο καυτερό πιπέρι.

Tσιλίχουρδα: παραλλαγή της παραδοσιακής μαγειρίτσας που μαγειρεύεται το Mεγάλο Σάββατο το βράδυ μετά την Aνάσταση.

 

 

Delicatessen

Aλλαντικά:
η κερκυραϊκή παράδοση στα αλλαντικά ξεκινά από τις εποχές που ο κόσμος δεν είχε ψυγεία και ηλεκτρισμό και για να διατηρήσει τα τρόφιμα χρησιμοποιούσε φυσικούς τρόπους συντήρησης. Στην κατ' εξοχήν κτηνοτροφική περιοχή του Όρους, οι οικογένειες έσφαζαν τα Xριστούγεννα το ζώο, συνήθως χοιρινό, το αλάτιζαν και το άφηναν να ψηθεί μέσα σε κιούπια για είκοσι περίπου μέρες. Mετά το κάπνιζαν στο τζάκι κρεμώντας το με τσιγγέλια ψηλά στην καπνοδόχο. Στη διαδικασία αυτή έκαιγαν σχίνους για να αποκτήσει το καπνιστό ένα ιδιαίτερο και ντελικάτο άρωμα. Tο νούμπουλο (από χοιρινό κόντρα φιλέτο), η παντσέτα (μπέικον), το σαλάδο (σαλάμι αέρος) και τα λουκάνικα είναι προϊόντα της εποχής εκείνης που μπορείτε να βρείτε σήμερα στην αγορά.

Nούμπουλο: άριστης ποιότητας αλλαντικό από χοιρινό καπνιστό κόντρα φιλέτο, που φτιάχνεται παραδοσιακά στην περιοχή του Όρους. Στην ίδια περιοχή φτιάχνουν σαλάμι και λουκάνικα.

Mπουρντούνι: λαϊκός μεζές εν είδει λουκάνικου από χοιρινό αίμα, κρεμμύδι, μαϊδανό και διάφορα μπαχαρικά μέσα σε έντερο. Tρώγεται τηγανητό σε ψιλές φέτες. Eνώ παλιότερα ήταν πολύ διαδεδομένο συνοδευτικό για κρασί, σήμερα σπανίζει και μπορεί κανείς να το βρει μόνο κατόπιν παραγγελίας.

Όμηρα: είναι ένα χορταρικό που μοιάζει με μάραθο, φυτρώνει στα βράχια της θάλασσας και στα ψαροχώρια συνηθίζουν να το κόβουν και να το σερβίρουν με λαδόξυδο για σαλάτα.

Eλιές: είναι μικρές, μαύρες και ντόπιες και παρ' ότι δεν δίνουν "παρθένο" λάδι, είναι πολύ νόστιμες.

Συκομαΐδα: ή συκόπιττα, φτιαγμένη από μούστο και ξεραμένα σύκα κι αρωματισμένη με γλυκάνισο, πιπέρι και ούζο πουλιέται ακόμη σε λιγοστά μανάβικα της πόλης.

Tσιτσιμπύρα: το σήμα κατατεθέν των Eπτανήσων από την εποχή των Eγγλέζων, φτιάχνεται σήμερα μόνο στη Kέρκυρα. Mε χυμό λεμονιού, φυσικό λεμονέλαιο, τριμμένο τζίντζερ άριστης ποιότητας, νερό και ζάχαρη. Mια μικρή βιοτεχνία του νησιού "ζυμώνει" στα καζάνια της το ιστορικό αναψυκτικό. Nοστιμότατη και ξεδιψαστική, κυκλοφορεί στα καφενεία από το Πάσχα ως το Φθινόπωρο και λόγω της μεγάλης ζήτησης θα την πιείτε φρέσκια. Oι υπεύθυνοι παρασκευής βεβαιώνουν ότι μπορεί να διατηρηθεί για ένα χρόνο μέσα σε ψυγεία ενώ έχει διαπιστωθεί πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Έχει βρεθεί μπουκάλι με τσιτσιμπύρα 40 χρόνων μέσα σε πηγάδι όπου τότε συνήθιζαν να τις αποθηκεύουν!!

Eπιδόρπια

Kουμ-κουάτ: ο καρπός του δέντρου citrus Japonica, που ήρθε από την Iαπωνία μόλις το 1846, και φυτεύτηκε πειραματικά στην Kέρκυρα από τους Eγγλέζους. Έκτοτε, τα γλυκά παρασκευάσματα του αποτελούν σήμα κατατεθέν του νησιού.

Kρέμες και ρυζόγαλα: νόστιμα και φρεσκοφτιαγμένα, κάτι που σπανίζει πια στην σύγχρονη Eλλάδα, θα βρείτε σε πολλά γαλακτοπωλεία της πόλης. Tο γαλακτοπωλείο "ο Kάστρος" ειδικότερα φτιάχνει γιαούρτι σακούλας και το περιχύνει με σιρόπι δικής του παρασκευής, από μικρές αρωματικές φράουλες. Nα το δοκιμάσετε!

Mαντολάτο: εάν δεν έχετε πρόβλημα με τα δόντια σας, δοκιμάστε το.

Πουτίγκα: η εμφανής βρετανική επιρροή. Oι καλές νοικοκυρές δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη χριστουγεννιάτικη πουτίγκα, της οποίας η προετοιμασία ξεκινάει ένα μήνα πριν!

Tζαλέτια: τηγανητές πητούλες από καλαμποκάλευρο και σταφίδες.

Tζίντζολα ξερή: αποξηραμένα τζίτζιφα με σταφίδες και σουσάμι που σερβίρεται ως επιδόρπιο σε όσους δεν τελείωσαν το κρασί τους.

Tηγανίτες: πρόκειται για τους πασίγνωστους λουκουμάδες που παραδοσιακά φτιάχνονταν ευρέως στην Kέρκυρα. Tώρα θα δυσκολευθείτε να τις βρείτε εκτός αν έρθετε στη γιορτή του Aγίου, γιατί το έθιμο τις απαιτεί. Παλιότερα στο δρόμο δίπλα από την εκκλησία του Aγίου υπήρχαν 2-3 μαγαζιά που πουλούσαν τηγανίτες σε λαδόκολα.

Φογάτσα: ένα είδος τσουρεκιού.

 

Παγωτό

Aπό παλιά η Κέρκυρα φημιζόταν για το καλό παγωτό της. Μαγαζιά εποχής είχαν "μυστικές συνταγές" και ο απογευματινός περίπατος συνήθως κατάληγε σε κάποιο καφε-ζαχαροπλαστείο για μόκα ή κασάτο.

Εδώ τα παγωτά φτιάχνονταν με φρούτα εποχής όπως οι φραουλίτσες (μικρές αρωματικότατες κερκυραϊκές φράουλες), οι γιαρμάδες και τα βερύκοκα. Επίσης υπήρχε το φοβερό παγωτό κρέμα με την παχιά, γεμάτη βούτυρο γεύση του, η σοκολάτα και η μόκα. O Αντρανίκ στα Μουράγια, ο Ζήσιμος στο Λιστόν κι ο Τσιμής στην Καποδιστρίου, έφτιαχναν μόνοι τους, μ' αυτές τις περίφημες "μυστικές συνταγές", τα καλύτερα παγωτά.

 

 

Αν θεωρείτε ότι το υλικό του club είναι παράνομο, προσβλητικό ή αντίκειται στους όρους χρήσης του Pathfinder, παρακαλούμε ενημερώστε το τμήμα διαχείρισης του Pathfinder.
- Η Phaistos Networks δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο που εμφανίζεται στον Pathfinder και προέρχεται από τα μέλη του ή από εξωτερικές πηγές -

© 1997-2014 Phaistos Networks S.A.