Pathfinder clubs - http://clubs.pathfinder.gr/ΜS-Σκλήρυνση κατά πλάκας-ΣΚΠ-LAMIA-TSEREPIS
 evolving to achieve perfection

Pathfinder clubs  My Clubs   Login Κατηγορία:
sklhrinshkataplakas
http://clubs.pathfinder.gr/ΜS-Σκλήρυνση κατά πλάκας-ΣΚΠ-LAMIA-TSEREPIS (επισκέπτης)

Κεντρική
Νομοθεσία - Κοινωνικές Παροχές
VIDEO
Νομοθεσία - Παροχές
Μηνύματα
Η ζωή μπορεί να γίνει ωραία
Διατροφή στη ΣΚΠ
Φωτογραφίες
Αρχεία
Συμβουλες MS-Τι είναι η ΣΚΠ
Ψηφοφορίες
Χρησιμα site υπηρεσιες νοσοκομεια κ.λ.π
Βιβλία σχετικά με MS και άλλα
Διάσημoι άνθρωποι και προσωπικότητες με ms
Προσθέστε τα σχόλια σας
Πανθεσσαλική ένωση ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας
Ημερολόγιο
Χρησιμα site
Eδω ακουστε μουσικη-TV
Ειδήσεις News
 
Μέλη του club
Προτείνετε το club σε ένα φίλο
Αναζήτηση
Γίνετε μέλος
 

Αναζητήστε προϊόντα στο BestPrice

 
4.000.000+ προϊόντα!

Νοσοκομειακή περίθαλψη

Τα άτομα με ΣΚΠ δικαιούνται νοσοκομειακή  περίθαλψη  χωρίς  συμμετοχή  σε  κρατικό  νοσοκομείο  ή  ιδιωτική  κλινική  συμβεβλημένη  με  το  εκάστοτε  ταμείο ασφάλισης.
(Υπεύθυνος Φορέας : Ταμεία Ασφάλισης)


Αναπηρική Σύνταξη

Οι ασθενείς με ΣΚΠ με  ποσοστό  αναπηρίας  67% και  άνω έχουν δικαίωμα  αναπηρικής  σύνταξης. Το  ύψος  της  συντάξεως, οι προϋποθέσεις  και  τα  απαραίτητα  δικαιολογητικά  εξαρτώνται  από  το  εκάστοτε  ταμείο  ασφάλισης.
(Υπεύθυνος Φορέας : Ταμεία Ασφάλισης)


Επίδομα Παραπληγίας/Τετραπληγίας

Σε  περιπτώσεις  που η ΣΚΠ έχει επιφέρει παραπληγία  ή  τετραπληγία  ο  πάσχων  δικαιούται  το αντίστοιχο επίδομα παρα/τετραπληγίας, ύψους 660,80 ? από τον φορέα ασφάλισης του ενώ οι ανασφάλιστοι μπορούν να αποταθούν στην Πρόνοια.
Σημείωση: σύμφωνα με τον Ν.3232/04 αρ.5, παρ.2, οι πάσχοντες από ΣΚΠ δικαιούνται το παραπληγικό επίδομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
(Υπεύθυνος Φορέας : Ταμεία Ασφάλισης)


Εισαγωγή αδασμολόγητου αυτοκινήτου

Ο Νόμος 1978/1988 και συγκεκριμένα το άρθρο 16  δίδει το θεσμικό πλαίσιο για την απαλλαγή από τα τέλη ταξινόμησης επιβατικού αυτοκινήτου για την χρήση αποκλειστικά ΑμΕΑ. Υπεύθυνη αρχή είναι η Νομαρχία στην οποία το άτομο με αναπηρία ανήκει ενώ ή ατέλεια ισχύει εφόρου ζωής.
Τα ΑμΕΑ μπορούν να εισάγουν ατελώς επιβατικό αυτοκίνητο με τις παρακάτω προϋποθέσεις :
1. Να είναι πολίτες από 4 μέχρι 70 ετών.
2. Να έχουν πλήρη παράλυση των άνω και κάτω άκρων
ή   Να έχουν κινητική αναπηρία ενός ή και των δύο άκρων με συμμετοχή ενός ή  και των δύο άνω άκρων με ποσοστό αναπηρίας συνολικά 67% από το οποίο το 40% θα πρέπει να είναι στο ένα κάτω άκρο
Το ΑμΕΑ καταθέτει αίτηση στην Νομαρχία της περιοχής του προσκομίζοντας ιατρική γνωμάτευση (από Νευρολογική και Ορθοπεδική κλινική) από κρατικό νοσοκομείο που αναφέρει την πάθηση και τα συμπτώματά του  και περνάει επιτροπή η οποία του χορηγεί απόφαση της Α’ Βάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής. Ακολούθως το άτομο με αναπηρία απευθύνεται στις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για να εισάγει αυτοκίνητο της επιλογής του.
Προσοχή :
1. Το παραλαμβανόμενο αυτοκίνητο μπορεί να οδηγείται και από άλλα άτομα (ένα ή δύο) με την υποχρέωση να επιβαίνει το ΑμΕΑ ενώ τα ονόματα των υπολοίπων οδηγών θα πρέπει να αναγράφονται στην άδεια του αυτοκινήτου.
2. Το αυτοκίνητο μπορεί να οδηγείται και χωρίς να επιβαίνει ο δικαιούχος όταν η μετακίνηση γίνεται για λόγους εξυπηρέτησης του ΑμΕΑ.
3. Το αυτοκίνητο μπορεί να μεταβιβαστεί μετά την πάροδο 5 ετών από την ημερομηνία παραλαβής εφόσον καταβληθεί το 30% του αναλογούντος φόρου ταξινόμησης. Σε αυτή την περίπτωση το ΑμΕΑ δεν μπορεί να εισάγει άλλο αυτοκίνητο.
4. Μετά την πάροδο 7 ετών το αυτοκίνητο μπορεί να μεταβιβαστεί ελεύθερα και το ΑμΕΑ έχει δικαίωμα να παραλάβει άλλο αυτοκίνητο με τις ίδιες διατάξεις. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να κατατεθεί εκ νέου αίτηση στην Νομαρχία για την χορήγηση της απόφασης. Εξαίρεση : Όταν το ΑμΕΑ έχει ποσοστό αναπηρίας 100%.
5. Το ΑμΕΑ που εισάγει αυτοκίνητο που εισάγεται με την αυτή την διαδικασία έχει την υποχρέωση να πληρώνει τέλη κυκλοφορίας 3,00?.
Σημειώσεις :
α.  Δεν φαίνεται πουθενά εκτός της άδειας κυκλοφορίας του αυτοκινήτου ότι είναι αναπηρικό. Οι πινακίδες κυκλοφορίας είναι κανονικές.
β. Είναι ευκολότερο στην χρήση το αυτόματο αυτοκίνητο από άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα στα κάτω άκρα και με τις κατάλληλες μετατροπές μπορεί να οδηγηθεί και με τα χέρια.
(Υπεύθυνος Φορέας : Κατά τόπους Νομαρχίες)


Απαλλαγή τελών κυκλοφορίας

Τα άτομα με ΣΚΠ τα οποία έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω λόγω παραπληγίας ή τετραπληγίας έστω και αν το αυτοκίνητό τους δεν έχει χαρακτηριστεί αναπηρικό ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ να απαλλαγούν από τα τέλη κυκλοφορίας πληρώνοντας 3,00? σύμφωνα με τους 1882/90 παρ. 2, αρθ. 23 και Ν. 1798/88 εδ. γ’ παρ. 1 αρθ. 16 και την υπουργική απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ΠΟΛ 1133/2005, 21-10-2005 με τα εξής δικαιολογητικά :
1. Αίτηση στην Δ.O.Y.  στην οποία ανήκουν
2. Γνωμάτευση της Α’ βάθμιας Επιτροπής  της Νομαρχίας (που να αναγράφει ΓΙΑ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΤΕΛΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ) από του φαίνεται το ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω
3. Φωτοτυπία της άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου
4. Υ/Δ ότι δεν έχει χορηγηθεί απαλλαγή των τελών κυκλοφορίας για άλλο όχημα της κυριότητάς τους.
Η Δ.O.Y. θα εκδώσει σχετική απόφαση για την απαλλαγή των τελών κυκλοφορίας.
Προϋποθέσεις :
1. Το αυτοκίνητο να είναι μέχρι 1650 κυβικά.
2. Η γνωμάτευση της α’ βάθμιας επιτροπής να είναι εντός του τελευταίου εξαμήνου.
3. Το ΑμΣΚΠ να έχει πλήρη κυριότητα του αυτοκινήτου (100%)
Αντίστοιχα με ποσοστό αναπηρίας 80%-99% το αυτοκίνητο μπορεί να είναι μέχρι 2650 κυβικά και με ποσοστό 100% το αυτοκίνητο μπορεί να είναι 3650 κυβικά.

Επειδή ίσως κάποιοι υπάλληλοι εφοριών δεν γνωρίζουν την ύπαρξη της εγκυκλίου μπορείτε να τους παραπέμπετε προς επιβεβαίωση στον Τομέα Τελών και Ειδικών Φόρων του Υπουργείου Οικονομικών στο τηλ. 2103642570 κα Τέγα.
(Υπεύθυνος Φορέας : Κατά τόπους Νομαρχίες)


Δελτίο Στάθμευσης σε περίπτωση κατοχής αναπηρικού αυτοκινήτου

Σύμφωνα με το ΠΔ 241/ Αρ. Φύλλου 290/30-11-2005 η προμήθεια του Δελτίου Στάθμευσης γίνεται για την Αττική από το Υπουργείο Μεταφορών ενώ για την επαρχία από τις Υπηρεσίες του Τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιών των Νομαρχιών

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
α) έντυπη αίτηση,
β) φωτοαντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος,
γ) φωτοαντίγραφο της άδειας οδήγησης του αιτούντος,
δ) δύο (2) έγχρωμες φωτογραφίες (τύπου ταυτότητας),
ε) το ειδικό σήμα στάθμευσης για αναπηρικά οχήματα, το οποίο προβλέπεται από την Γ4Α/Φ/3012/1984 Απόφαση Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας, εφόσον αυτό είχε χορηγηθεί αρχικά.
(Υπεύθυνος Φορέας : Υπουργείο Μεταφορών και Υπηρεσίες Μεταφορών & Επικοινωνιών στις κατά τόπους Νομαρχίες).


Άδεια κυκλοφορίας στο δακτύλιο

Από τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας (ΦΕΚ 1613/17.08.2007) μεταξύ άλλων εξαιρούνται και:
§ στ.) Τα επιβατηγά αυτοκίνητα, τα οποία είναι ειδικά διασκευασμένα ή αυτόματα για τη μεταφορά πολιτικών αναπήρων, εφ’ όσον οδηγούνται από τους ίδιους τους αναπήρους, ή τους μεταφέρουν, με την προϋπόθεση ότι ο ανάπηρος θα είναι εφοδιασμένος με σχετική βεβαίωση των αρμόδιων Διευθύνσεων Πρόνοιας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, στην οποία θα αναφέρεται ο αριθμός κυκλοφορίας του αυτοκινήτου.
§ ζ) Αυτοκίνητα που μεταφέρουν ασθενείς που χρειάζονται συχνή θεραπεία (πχ. Νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, άτομα με πολιομυελίτιδα ή άτομα με αναπηρίες), εφ΄όσον μεταφέρουν τα ανωτέρω άτομα, με την προϋπόθεση ότι οι ασθενείς έχουν εφοδιαστεί με σχετική βεβαίωση από τις αντίστοιχες Διευθύνσεις ή τμήματα Πρόνοιας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της χώρας. Η βεβαίωση θα χορηγείται στους ενδιαφερόμενους από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Κοινωνικής Πρόνοιας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, κατόπιν ανάλογης βεβαίωσης του Νοσηλευτικού Ιδρύματος στο οποίο υποβάλλεται σε θεραπεία ο ασθενής και όπου θα αναγράφεται η διάρκεια και η συχνότητα της απαιτούμενης θεραπείας και ο αριθμός κυκλοφορίας του αυτοκινήτου. Οι βεβαιώσεις θα χορηγούνται κατά την κρίση του Νομάρχη, μόνο για σοβαρές περιπτώσεις.

Για την έκδοση της σχετικής βεβαίωσης από τη Νομαρχία απαιτείται επικυρωμένη φωτοτυπία:
1. της άδειας κυκλοφορίας
2. του διπλώματος ή των διπλωμάτων σε περίπτωση που δηλώνεται και δεύτερος οδηγός
3. της ταυτότητας ή των ταυτοτήτων σε περίπτωση που δηλώνεται και δεύτερος οδηγός
4. του εγγράφου με το οποίο αποδεικνύεται ότι το αυτοκίνητο είναι διασκευασμένο ή αυτόματο (§ στ’)
5. της βεβαίωσης του Νοσηλευτικού Ιδρύματος όπου ο ασθενής υποβάλλεται σε θεραπεία (§ ζ’)
6. καθώς και φωτοτυπία λογαριασμού ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ. στο όνομα του αιτούντα. 
(Υπεύθυνος Φορέας : Κατά τόπους Νομαρχίες).

Σημείωση: Κάθε Οκτώβριο εκδίδεται νέο ΦΕΚ για την κυκλοφοριακή ρύθμιση στο δακτύλιοΕπίδομα κίνησης

Το επίδομα κίνησης χορηγείται σε άτομα με ακρωτηριασμό και των δύο κάτω άκρων και σε άτομα με παράλυση των δύο κάτω άκρων, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, ανεξάρτητα από το αν έχουν αναπηρικό αυτοκίνητο. Χορηγείται για την κάλυψη της δαπάνης μετακίνησης των δικαιούχων  και το ποσό ανέρχεται  165,00? μηνιαίως. Το επίδομα αυτό δεν φορολογείται ούτε υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση ή εισφορά.
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
1. Αίτηση του ενδιαφερομένου ή του νόμιμου αντιπροσώπου του.
2. Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.
3. Πιστοποιητικό οικογενειακής καταστάσεως.
4. Γνωμάτευση των Υγειονομικών Επιτροπών του Ν. 3528/07 με την οποία θα βεβαιώνεται η αναπηρία: ακρωτηριασμός και των δύο κάτω άκρων και παράλυση των δύο κάτω άκρων, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω. (Όσοι ήταν δικαιούχοι του επιδόματος καυσίμων με 80% αναπηρία δεν θα  επανεξετάζονται από τις αρμόδιες Υγειονομικές Επιτροπές, διότι πληρούν τις προϋποθέσεις.)
5. Υπεύθυνη Δήλωση στην οποία θα δηλώνονται τα ακόλουθα:
      Ότι το επίδομα θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του δικαιούχου.
      Ότι αναλαμβάνει την υποχρέωση να ενημερώσει αμέσως την αρμόδια υπηρεσία όταν συντρέχουν οι εξής λόγοι:
α. Βελτίωση της κατάστασης υγείας του.
β. Αλλαγή του τόπου κατοικίας του.
γ. Απουσία του στο εξωτερικό για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από τέσσερις (4) μήνες.
δ. Περίθαλψη σε νοσηλευτικό ίδρυμα ή παραμονή του αναπήρου ατόμου εσωτερικά σε προνοιακή δομή, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του 3μήνου.
Σε περίπτωση όπου έχει ορισθεί νόμιμος αντιπρόσωπος του δικαιούχου, υποχρεούται να ενημερώνει για τα ανωτέρω καθώς και για τη περίπτωση θανάτου του.
Το επίδομα καυσίμων που χορηγείτο στους κατόχους αναπηρικών αυτοκινήτων εντάσσεται στο νέο επίδομα κίνησης.
(Υπεύθυνος Φορέας : Κατά τόπους Νομαρχίες)Ανανέωση ή Απόκτηση Διπλώματος Οδήγησης

Οι υποψήφιοι οδηγοί ή οδηγοί  για να έχουν το δικαίωμα να υποβληθούν, στην προβλεπόμενη από τις οικείες διατάξεις, θεωρητική και πρακτική εξέταση, πρέπει προηγουμένως να κριθούν ΙΚΑΝΟΙ, από ιατρική εξέταση. Οι υποψήφιοι οδηγοί ή οδηγοί, οι οποίοι παρουσιάζουν προβλήματα κινητικότητας ή μικτού τύπου (ορθοπεδικά – νευρολογικά) προβλήματα, επιτρέπεται αντί της εξέτασης από την Δευτεροβάθμια Ιατρική Επιτροπή (ΔΙΕ) να εξεταστούν από Κρατικό Ίδρυμα όπως το Εθνικό Ίδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων (ΕΙΑΑ).  Μετά το πέρας της εξέτασης εκδίδεται «Πόρισμα Εξέτασης» ικανότητας οδήγησης. Το πόρισμα υπογράφεται από εξειδικευμένο ιατρό του Ιδρύματος (Φυσίατρο ή Ορθοπεδικό ή Νευρολόγο). Επιπλέον, είναι υποχρεωτική η πρωτοβάθμια εξέταση από παθολόγο και οφθαλμίατρο.
Για την αξιολόγηση των ενδιαφερόμενων στο Κέντρο Ηνίοχος – ΕΙΑΑ είναι απαραίτητα τα εξής ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
α. Πιστοποιητικά Υγείας Α’ Βάθμιας Ιατρικής Εξέτασης (Παθολόγου και Οφθαλμιάτρου)
β. Πρόσφατη ιατρική γνωμάτευση της πάθησης από Κρατικό Νοσοκομείο
γ.  Άδειας οδήγησης (εάν υπάρχει).
δ. Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/96, περί μη υποβολής αίτησης σε άλλη υπηρεσία
ε.  Δύο φωτογραφίες ταυτότητας
στ. Φωτοτυπία του Αστυνομικού Δελτίου Ταυτότητας.
 (Υπεύθυνος Φορέας : Ηνίοχος - ΕΙΑΑΦορολογικές Απαλλαγές

Το εξωιδρυματικό ή παραπληγικό επίδομα, οι μισθοί και οι συντάξεις που χορηγούνται σε πρόσωπα που παρουσιάζουν κινητική αναπηρία σε ποσοστό 80% και άνω ΑΠΑΛΛΑΣΟΝΤΑΙ από την φορολογία.
     Επίσης μέσω της Νομαρχίας στην οποία ανήκετε μπορείτε να διεκδικήσετε :
• με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω εκπίπτει ως δαπάνη χωρίς δικαιολογητικά το ποσό των 2.400,00? και σε περίπτωση κινητικής αναπηρίας πάνω από 80%, υπάρχει πλήρης απαλλαγή.
• Το αυτό συμβαίνει  και για καθένα από τα πρόσωπα που συνοικούν με τον δικαιούχο και τον βαρύνουν, εφόσον παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω από νοητική καθυστέρηση, φυσική αναπηρία ή ψυχική πάθηση με βάση τη γνωμάτευση της οικείας Α’ υγειονομικής επιτροπής που εδρεύει σε κάθε Νομό.
(Υπεύθυνος Φορέας : Κατά τόπους Νομαρχίες)Πρόσληψη ΑμΕΑ στο Δημόσιο

Σύμφωνα με το νόμο 2643/98 τα ΑμΕΑ, οι πολύτεκνοι και άλλες προστατευόμενες κατηγορίες μπορούν να προσληφθούν στις Δημόσιες Υπηρεσίες, στα ΝΠΔΔ και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η κατηγορία των ΑμΕΑ λαμβάνει τα 3/8 του αριθμού των θέσεων που αντιστοιχεί σε ποσοστό 5%. 

Προϋποθέσεις:
Ο δικαιούχος πρέπει:
• Να έχει ποσοστό αναπηρίας 50% τουλάχιστον.
• Να είναι εγγεγραμμένος στα μητρώα ανέργων αναπήρων του ΟΑΕΔ.
• Να μην παίρνει σύνταξη από το Δημόσιο ή οποιοδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό κύριας ή επικουρικής ασφάλισης αθροιστικά μεγαλύτερη από το κατώτατο όριο σύνταξης γήρατος που καταβάλει κάθε φορά το ΙΚΑ. Ειδικά οι παραπληγικοί - τετραπληγικοί, ημιπληγικοί, κωφοί και τυφλοί αποκλείονται εφόσον λαμβάνουν το διπλάσιο της σύνταξης αυτής.
• Να μην έχει αποκατασταθεί με τις διατάξεις του ν. 1487/1950 (ΦΕΚ 179/Α΄) «περί προστασίας και αποκαταστάσεως των αναπήρων πολέμου οπλιτών και θυμάτων πολέμου».
• Να μην έχει στερηθεί των πολιτικών του δικαιωμάτων.
• Να μην έχει επωφεληθεί των προνομίων του νόμου άλλος δικαιούχος της ίδιας οικογένειας.
• Ως όρια ηλικίας ορίζονται το 21ο (κατώτατο) και το 45ο (ανώτατο).

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ:
1. Απόσπασμα ποινικού μητρώου.
2. Πιστοποιητικό σπουδών και λοιπά πιστοποιητικά από τα οποία να προκύπτει η τυχόν ειδικότητα και προϋπηρεσία τους.
3. Αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του προηγούμενου έτους ή βεβαίωση της αρμόδιας ΔΟΥ ότι δεν έχει υποβληθεί δήλωση εισοδήματος.
4. Πιστοποιητικό στρατολογίας από το οποίο να προκύπτει ότι ο προστατευόμενος έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ή ότι έχει νόμιμα απαλλαγεί από αυτές.
5. Βεβαίωση για το ύψος της σύνταξης που τυχόν λαμβάνουν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ή τον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα, κατά περίπτωση, ή υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 ότι δεν λαμβάνουν σύνταξη.
Απόφαση Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής αναπηρίας του ΙΚΑ, σύμφωνα με το άρθρο 18 παρ. 2 του ν. 2736/1999, με την οποία προσδιορίζεται η χρόνια σωματική πάθηση ή βλάβη του αιτούντος, καθώς και το ποσοστό αναπηρίας του.
6. Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας του προστατευόμενου.
7. Σε περίπτωση προστασίας περισσότερων προσώπων μιας οικογένειας της αυτής κατηγορίας προστασίας, ο αιτών την προστασία πρέπει να υποβάλλει στην Επιτροπή υπεύθυνες δηλώσεις περί παραιτήσεως από την προστασία του νόμου των λοιπών προστατευόμενων μελών της οικογένειάς του.
8. Όσοι επικαλούνται προσαύξηση μορίων λόγω του ότι είναι κάτοχοι αναγνωρισμένου πτυχίου ξένης γλώσσας, οφείλουν να προσκομίσουν αντίγραφο του πτυχίου αυτού.
9. Κάρτα ανεργίας από την οποία προκύπτει η εγγραφή τους στα μητρώα ανέργων αναπήρων του ΟΑΕΔ ή βεβαίωση εγγραφής τους στα μητρώα ανέργων αναπήρων του ΟΑΕΔ.
10. Κάρτα ανεργίας του έτερου συζύγου, εφόσον είναι άνεργος.

Η Προκήρυξη για την πλήρωση θέσεων των προστατευόμενων κατηγοριών δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και κοινοποιείται στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και στον ΟΑΕΔ.
Οι υποψήφιοι συμπληρώνουν ειδικό έντυπο αίτησης - υπεύθυνης δήλωσης όπου δηλώνουν κατά σειρά προτίμησης τις θέσεις της προκήρυξης στις οποίες επιθυμούν να προσληφθούν.
Οι αιτήσεις  υποβάλλονται στον ΟΑΕΔ (σε τρεις κατά ανώτερο όριο Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ της χώρας) εντός 30 ημερών από την τελευταία δημοσίευση στον τύπο, χωρίς να επιτρέπεται οποιαδήποτε ανάκληση, τροποποίηση ή συμπλήρωση της αίτησης. Η δήλωση ανακριβών στοιχείων στην αίτηση - υπεύθυνη δήλωση συνεπάγεται την απώλεια της προστασίας του ν. 2643/1998. 
Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων η αρμόδια Επιτροπή καταρτίζει πίνακες υποψηφίων κατά σειρά προτεραιότητας και μοριοδότησης του κάθε υποψήφιου, σε συνδυασμό και με τη σειρά προτίμησης των θέσεων που έχει δηλώσει.
(Υπεύθυνος Φορέας : ΟΑΕΔ, www.oaed.gr)Χορήγηση Άδειας Εκμετάλλευσης Περιπτέρων

Σύμφωνα με τον νόμο 3648/08 χορηγούνται άδειες περιπτέρων στα άτομα με αναπηρία και στους πολύτεκνους. Η οικεία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ορίζει τον  αριθμό των περιπτέρων σε συνεργασία με τους Δήμους ή τις Κοινότητες. Ο συνολικός αριθμός των αδειών προκύπτει από το πηλίκο της διαίρεσης του πραγματικού πληθυσμού του εκάστοτε Νομού σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, δια του συντελεστή 380.
Προϋποθέσεις:
1. Μόνιμη κατοικία  πέντε (5) έτη στον τόπο για τον οποίο ζητείται η άδεια εκμετάλλευσης περιπτέρου. (Δεν ισχύει για τα ΑμΕΑ με ποσοστό 100%). 
2. Ο αιτών/ούσα να μην υπηρετεί με οποιαδήποτε σχέση στο Δημόσιο, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ή Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης  ή Τράπεζα ή Δημόσια  Επιχείρηση και Οργανισμό Κοινής Ωφέλειας  ή να λαμβάνει σύνταξη λόγω υπηρεσίας σε αυτά.
3. Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει το εκάστοτε αφορολόγητο ποσό του ετήσιου εισοδήματος από μισθούς και συντάξεις, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το ποσόν της πολεμικής ή στρατιωτικής συντάξεως και το εισόδημα από ιδιοκατοίκηση.
4. Να μην έχει παραιτηθεί ή στερηθεί, συνεπεία ανάκλησης με υπαιτιότητά του, του δικαιώματος  εκμετάλλευσης περιπτέρου, εντός της  προ της αίτησης, νέας παραχώρησης 3ετίας.
Οι άδειες εκμεταλλεύσεως  περιπτέρου χορηγούνται από την Νομαρχία στην οποία μπορείτε να απευθύνεστε για πληροφορίες, δικαιολογητικά και διευκρινήσεις ενώ για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε και : Πανελλήνιος Σύλλογος Αδειούχων Περιπτέρων, Σανταρόζα 3,  τηλ. 210 3213646.
(Υπεύθυνος Φορέας : Κατά τόπους ΝομαρχίεςΚάρτα Απεριορίστων διαδρομών

Η κάρτα ισχύει για ένα χρόνο και παρέχει δωρεάν μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ΟΑΣΑ (ΕΘΕΛ, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ, Αττικό Μέτρο, Τραμ, Προαστιακός [Από Μαγούλα έως Αεροδρόμιο]) και τα αστικά ΚΤΕΛ (κάθε επαρχιακής πόλεως για τους κάτοικους του συγκεκριμένου νομού). Απευθύνεται σε ασφαλισμένους και ανασφάλιστους.
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ:  
1) Απόφαση αναπηρίας που βγαίνει από την Υγειονομική Επιτροπή μετά από γνωμάτευση Κρατικού Νοσοκομείου με ποσοστό 67% και μπορεί να ισχύσει μέχρι τρία χρόνια.
2) Εκκαθαριστικό εφορίας (υπάρχει οικονομικό κριτήριο) (Ετήσιο ατομικό εισόδημα 23.000,00? ενώ ετήσιο οικογενειακό 29.000,00?).
3) Υπεύθυνη Δήλωση για την δήλωση της ακριβής δ/νσης διαμονής
4) Δυο φωτογραφίες (ΜΟΝΟ για έκδοση νέας ταυτότητας)
5) Η υποβολή των δικαιολογητικών ξεκινά συνήθως από τον Φεβρουάριο κάθε έτους και διαρκεί για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Ισχύει για ένα χρόνο και κάθε χρόνο πρέπει να γίνεται ανανέωση. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν τις κάρτες από τις περιφερειακές υπηρεσίες Πρόνοιας του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας.
(Υπεύθυνος Φορέας : Κατά τόπους Νομαρχίες & ΚΕΠ)Κάρτα Πολιτισμού

Η Κάρτα Πολιτισμού είναι η καρδιά του προγράμματος «Πολιτισμός για όλους» και παρέχει τη δυνατότητα στους κατόχους αυτής της ψυχαγωγίας και συμμετοχής με μειωμένες τιμές σε θέατρα, κινηματογράφους, συναυλίες, καθώς και δωρεάν επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.
Ποιοι δικαιούνται «Κάρτα Πολιτισμού» ;
• Μακροχρόνια άνεργοι, κάτοχοι κάρτας ανεργίας του ΟΑΕΔ ανανεωμένη για ένα έτος συνεχώς
• Πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες
• Μέλη των ΚΑΠΗ
• Άτομα με αναπηρία άνω του 67%
• Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης
• Άτομα ειδικών κοινωνικών ομάδων που μετέχουν σε προγράμματα απεξάρτησης ή αποϊδρυματοποίησης και
• Μαθητές νυχτερινών σχολείων.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
1. Μία πρόσφατη φωτογραφία 
2. Αστυνομική ταυτότητα
3. Απόφαση  Υγειονομικής Επιτροπής που αναγράφει ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%
Η Κάρτα Πολιτισμού με τη φροντίδα των ΚΕΠ εκδίδεται  από το Υπουργείο Πολιτισμού / Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού και αποστέλλεται απευθείας στον ενδιαφερόμενο μαζί με το ετήσιο Πρόγραμμα εκδηλώσεων, εντός 10-15 ημερών από την παραλαβή των δικαιολογητικών.
Όσοι έχουν εκδώσει παλαιότερα ΚΑΡΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ δεν χρειάζεται να την ανανεώσουν διότι ανανεώνεται αυτόματα.
Πληροφορίες : Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού στο τηλέφωνο 8001-100-100 (δωρεάν) ή  210 8894800 (αστική χρέωση), fax 210 8894805  ή να ρωτήσετε στο ΚΕΠ της περιοχής σας, καθώς και ψηφιακά  www.hch.culture.gr, e-mail: dep@hch@culture.gr
(Υπεύθυνος Φορέας : ΚΕΠ)Ειδικά Τιμολόγια ΟΤΕ

Με το Ν2983/2001 (ΦΕΚ266/Α/23-11-2001) προβλέπεται  προσθήκη στην παράγραφο 5 του άρθρου 8 του Ν.2967/2000, που καθορίζει έκπτωση μέχρι χίλιες (1000) μονάδες σταθερής τηλεφωνίας μηναία (απόφαση 2652/25.2.2002 (θέμα 5) του Δ.Σ. του ΟΤΕ), σε άτομα με βαριά αναπηρία εφόσον παίρνουν το εξωιδρυματικό επίδομα παραπληγίας, τετραπληγίας ή έχουν ακρωτηριασμό των άνω ή κάτω άκρων. Την έκπτωση δικαιούνται τα ίδια τα άτομα προσωπικά ή ο κηδεμόνας τους για μια σύνδεση ανά δικαιούχο.
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
1. Αίτηση στο υποκατάστημα του ΟΤΕ που υπάγεται η τηλεφωνική σύνδεση του δικαιούχου
2. Αστυνομική ταυτότητα
3. Τηλεφωνική σύνδεση στο όνομα του δικαιούχου και τον τελευταίο πληρωμένο λογαριασμό του ΟΤΕ
4. Έγγραφη πιστοποίηση ότι το ΑμΕΑ παίρνει το παραπληγικό επίδομα και εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 42 του Ν. 1140/81, περί χορηγήσεως εξωϊδρυματικού επιδόματος είτε  Πρωτότυπη απόφαση της Α’ Βάθμιας ή Β’ Βάθμιας Επιτροπής της Νομαρχίας ή του ασφαλιστικού φορέα η οποία να προσδιορίζει ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω. 
Προσοχή : Ποσοστά Αναπηρίας που ισούται με 67% δεν γίνονται δεκτά.
Στην περίπτωση που την αίτηση για την έκπτωση κάνει ο κηδεμόνας του ΑμΕΑ, χρειάζεται να υποβληθεί και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του ΑμΕΑ, (πρωτότυπο ή επικυρωμένο αντίγραφο) και δήλωση ότι «ο ΑμΕΑ συνοικεί με τον κηδεμόνα του» (δηλαδή μένει στον ίδιο χώρο που είναι εγκαταστημένη και λειτουργεί η τηλεφωνική σύνδεση).
Σημείωση :Κάθε χρόνο ο ασθενής πρέπει να καταθέτει στον ΟΤΕ της περιοχής του πιστοποιητικό οικογενειακής του κατάστασης (από τον Δήμο του) για να μην διακοπεί η έκπτωση του.
(Υπεύθυνος Φορέας : ΟΤΕ, www.oteshop.gr)Δημοτικά Τέλη


Σύμφωνα με τον νόμο 3463/2006 (ΦΕΚ 114) για τα άτομα με αναπηρίες, με απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου είναι δυνατή η μείωση των δημοτικών φόρων ή τελών μέχρι το 50 % ή, η απαλλαγή τους.
Τα ΑμΣΚΠ θα πρέπει να αποτανθούν στον δήμο στον οποίο διαμένουν και να συμπληρώσουν αίτηση για την εφαρμογή του ανωτέρου νόμου καθώς επίσης και να υποβάλλουν και τα σχετικά δικαιολογητικά τα οποία ποικίλλουν από δήμο σε δήμο.
(Υπεύθυνος Φορέας : Δήμοι)


Εισαγωγή σε ΑΕΙ/ΤΕΙ


Σύμφωνα με τις διατάξεις της αριθμ.Φ.152/Β6/1504/23-5-2001 (ΦΕΚ 659 Τ. Β') Υπουργικής Απόφασης  και του νόμου 3794/4-09-2009 Άρθρο 35 (ΦΕΚ 156 T. Α’) οι τυφλοί, οι κωφάλαλοι, οι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, που είναι απόφοιτοι Λυκείου ή ΤΕΕ εγγράφονται στην σχολή ή στο τμήμα της επιλογής τους σε ποσοστό θέσεων 5% επί του συνολικού αριθμού εισακτέων καθ' υπέρβαση, εκτός από τις σχολές ή τα τμήματα εκείνα για τα οποία, με αιτιολογημένη απόφαση της ίδιας της σχολής ή του τμήματος που έχει εγκριθεί από τη Σύγκλητο του Ιδρύματος, η συγκεκριμένη πάθηση, λόγω της φύσης της επιστήμης καθιστά δυσχερή γι' αυτούς την παρακολούθηση.
Από την χωρίς εξετάσεις εισαγωγή εξαιρούνται το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών της Α.Σ.Κ.Τ. Αθήνας και των Τμημάτων Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Δυτικής Μακεδονίας. Για το λόγο αυτό οι υποψήφιοι που ανήκουν στην κατηγορία αυτή θα πρέπει πριν ζητήσουν να εγγραφούν, να διαπιστώνουν από τη γραμματεία του τμήματος αν έχει εκδοθεί ή όχι σχετική απόφαση.
Ειδικά για τα τμήματα εκείνα για τα οποία απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις που διαπιστώνονται με εξετάσεις ειδικών μαθημάτων, πρέπει να απευθύνονται στην οικεία γραμματεία, προκειμένου να πληροφορηθούν αν απαιτείται ή όχι εξέταση στο ειδικό μάθημα. Αν απαιτείται τέτοια εξέταση, αυτή γίνεται από το οικείο τμήμα και όχι σε εθνικό επίπεδο.
Στην περίπτωση που αριθμός των αιτήσεων των ανωτέρω υποψηφίων σε σχολή ή τμήμα είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των θέσεων που αντιστοιχεί στο ανωτέρω ποσοστό η επιλογή των εγγραφόμενων γίνεται από την ίδια την σχολή με βάση τον βαθμό του απολυτηρίου των υποψηφίων με φθίνουσα σειρά και μέχρι να συμπληρωθούν οι θέσεις του ανωτέρω ποσοστού. Σε ισοψηφία με τον τελευταίο εγγραφόμενο εγγράφονται επί πλέον οι ισοβαθμούντες.
Δεν αποκλείεται σε όσους εμπίπτουν στην περίπτωση αυτή η υποβολή αίτησης και σε περισσότερες από μία σχολές ή τμήματα. Διευκρινίζεται ότι τα παραπάνω εφαρμόζονται ανάλογα και στους απόφοιτους Β' κύκλου ΤΕΕ για την εισαγωγή τους στα ΤΕΙ.
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΤΟΠΟΣ - ΧΡΟΝΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ
Όσοι εμπίπτουν στις παραπάνω περιπτώσεις υποβάλλουν στο τμήμα στο οποίο επιθυμούν να εγγραφούν σχετική αίτηση που συνοδεύεται από τα δικαιολογητικά που υποβάλλουν οι νεοεισαγόμενοι φοιτητές και το προβλεπόμενο πιστοποιητικό της Α’ Υγειονομικής Επιτροπής του οικείου νομού που πιστοποιεί την πάθηση τους και το οποίο εκδίδεται μετά από δωρεάν βεβαίωση γιατρού μέλους διδακτικού ερευνητικού προσωπικού, οποιουδήποτε Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος αντίστοιχης ειδικότητας.
Η αίτηση και τα ανωτέρω δικαιολογητικά υποβάλλονται αποκλειστικά μέσα στην προθεσμία εγγραφής των νεοεισαγόμενων κάθε χρόνο από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο πρόσωπο.
(Υπεύθυνος Φορέας : Γραμματείες των ΑΕΙ & ΤΕΙ)Επίδομα Φοιτητή ΑμΕΑ

Το επίδομα χορηγείται μόνο σε φοιτητές όχι και σε εργαζόμενους φοιτητές. Το επίδομα είναι περίπου 129,00? το μήνα και χορηγείται κάθε τρίμηνο με επιταγή.
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ :
1 Αίτηση  προς το Εθνικό Ίδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων (ΕΙΑΑ)
2 Αντίγραφο βεβαίωσης φοίτησης από το Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ.
3 Αντίγραφο της γνωμάτευσης της υγειονομικής επιτροπής που να αναγράφει το 67%.
• Η  βεβαίωση της φοίτησης σπουδών πρέπει να ανανεώνεται κάθε Οκτώβρη ή Νοέμβρη από το Πανεπιστήμιο ή από το ΤΕΙ. Tα δικαιολογητικά πρέπει να κατατεθούν μέχρι τέλη Νοέμβρη και υποβάλλονται στο ΕΙΑΑ και για τους φοιτητές που σπουδάζουν επαρχία.
(Υπεύθυνος Φορέας : ΕΙΑΑ)Στεγαστικό Δάνειο


Α. Προϋποθέσεις παροχής κατοικίας και δανείων από τον Ο.Ε.Κ.:
• Οι δικαιούχοι που προστατεύουν 3 παιδιά και είτε οι ίδιοι, είτε ένα προστατευόμενο μέλος τους έχουν αναπηρία 67% και άνω.
• Οι δικαιούχοι που είτε οι ίδιοι και ένα προστατευόμενο μέλος τους έχουν αναπηρία 67% και άνω, είτε δύο προστατευόμενα μέλη τους έχουν ποσοστό αναπηρίας και άνω.
• Οι βαριά κινητικά ανάπηροι, παραπληγικοί και ανεξάρτητα από την οικογενειακή τους κατάσταση θεμελιώνουν δικαίωμα στεγαστικής συνδρομής.
Παροχές:
1. Παραχώρηση κατοικίας, εφ’ όσον υπάρχει διαθέσιμη από τον Ο.Ε.Κ.
2. Χορήγηση στεγαστικού δικαιώματος, εφ’ όσον δεν υπάρχει διαθέσιμη  κατοικία από τον Ο.Ε.Κ. Στην περίπτωση αυτή ο ίδιος ο δικαιούχος βρίσκει το σπίτι και ο Ο.Ε.Κ. του το αγοράζει και το παραχωρεί.
3. Άτοκο δάνειο για ανέγερση κατοικίας σε ιδιόκτητο οικόπεδο.
4. Άτοκο δάνειο για αγορά κατοικίας.
Σημείωση:  Βασική προϋπόθεση όλων τον παροχών του Ο.Ε.Κ. είναι να έχουν συμπληρωθεί οι απαιτούμενες, σε κάθε περίπτωση, ημέρες ασφάλισης.
Β. Προϋποθέσεις παροχής κατοικίας και δανείων από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων:
Δικαιούχοι είναι οι Δημόσιοι Υπάλληλοι, υπάλληλοι Ν.Π.Δ.Δ. (και αυτοί που ανήκουν στο τακτικό προσωπικό Ν.Π.Δ.Δ.), υπάλληλοι ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΙΚΑ, ΟΣΕ, ΙΓΜΕ, ΕΛΤΑ, ΗΛΠΑΠ, ΕΘΕΛ, ΟΛΠ, ΕΑΒ, ΗΣΑΠ, υπάλληλοι ΟΤΑ α΄ και β΄βαθμού.
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ :
1. Πρόσφατη αναλυτική βεβαίωση μηναίων αποδοχών ή απόκομμα της σύνταξης
2. Βεβαίωση ετών μονίμου υπηρεσίας
3. Υπεύθυνη Δήλωση ότι όσα αναγράφονται στο Ε1 & Ε9 είναι αληθή
4. Αντίγραφο των φορολογικών εντύπων Ε1 & Ε9 του τελευταίου έτους και τις τυχόν μεταβολές θεωρημένα από την αρμόδια ΔΟΥ.
5. Αν ο αιτών ανήκει στις κατηγορίες : παραπληγικοί με κινητική αναπηρία και χρήση αμαξιδίου, ανάπηροι με κινητική αναπηρία άνω του 80% χωρίς χρήση αμαξιδίου, άτομα που προστατεύουν τέκνα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω πρέπει να προσκομίσει Α’ Βάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής.
Το ύψος του δανείου εξαρτάται από το ύψος των καθαρών μηναίων αποδοχών του δανειολήπτη ή της σύνταξης ενώ το επιτόκιο είναι 4,00%.
(Υπεύθυνος Φορέας : Ο.Ε.Κ. Σολωμού 60, τηλ. 210.5281100 – Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων www.tpd.org )Επιδότηση Ενοικίου

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εργαζόμενους και συνταξιούχους, δικαιούχους των παροχών του Οργανισμού με τις εξής προϋποθέσεις :
•  Μίσθωση κατοικίας
• Να μην υπερβαίνουν το όριο εισοδήματος της κατηγορίας που εντάσσονται βάσει κοινωνικών κριτηρίων
• Να είναι συνταξιούχοι λόγων αναπηρίας με ποσοστό 67% και άνω
• Να μην έχουν περιουσιακά στοιχεία που να τους εξασφαλίζουν οικογενειακή στέγαση
• Να μην έχουν λάβει ίδιοι ή τα προστατευόμενα μέλη τους δάνειο ή κατοικία από τον ΟΕΚ
Διευκολύνσεις :
1. Προσαυξημένο το μέγιστο επιτρεπόμενο ενοίκιο για δικαιούχους, που είναι ίδιοι ή προστατευόμενο μέλος τους είναι κινητικά ανάπηρο – παραπληγικό – τετραπληγικό.
2. Προσαυξημένο το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο οικογενειακού εισοδήματος για δικαιούχους συνταξιούχους με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
(Υπεύθυνος Φορέας : Ο.Ε.Κ. Σολωμού 60, τηλ. 210.5281100)Κοινωνικός Τουρισμός

Τα άτομα με αναπηρία δικαιούνται δελτία κοινωνικού τουρισμού με ποσοστό αναπηρίας 67% τουλάχιστον (67% και άνω) και εφ' όσον τούτο προκύπτει από Γνωματεύσεις Α΄Βαθμίων ή Β’ Βαθμίων Υγειονομικών Επιτροπών των Ασφαλιστικών φορέων τους (ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΙΚΑ, ΤΑΠΟΤΕ, ΔΕΗ, κλπ.), οι οποίες προσδιορίζουν παθήσεις ή βλάβες ή νόσους που επιφέρουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του ποσοστού του 67%.
Τα ως άνω ΑμεΑ δικαιούνται Δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού οι ίδιοι και τα προστατευόμενα μέλη αυτών ανεξάρτητα αν έλαβαν Δ.Κ.Τ το προηγούμενο έτος (π.χ. 2009) και δεν δικαιούνται εισιτήρια του θερινού εκδρομικού προγράμματος ή κρουαζιέρας έτους 2010 ή εκδρομής στην Κύπρο έτους 2010.

Στην περίπτωση που το προστατευόμενο μέλος μιας οικογένειας είναι ΑμΕΑ δικαιούται ΔΚΤ μόνο για το ίδιο και για τον συνοδό του, εφόσον προκύπτει η αναγκαιότητα συνοδείας από βεβαίωση του ασφαλιστικού φορέα.
Διευκρινίζεται ότι όσα ΑμΕΑ λαμβάνουν Δελτία Κοινωνικού Τουρισμού από τον Ε.Ο.Τ. ή από τον ΟΓΑ δεν δικαιούνται να λάβουν από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας την παροχή αυτή.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ :
α) Βιβλιάριο ασθενείας ατομικό και οικογενειακό σε ισχύ.
β) Αστυνομική ταυτότητα
γ) Γνωματεύσεις Α/βάθμιων ή Β/βάθμιων Υγειονομικών Επιτροπών, των Ασφαλιστικών Φορέων τους (Ι.Κ.Α., ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΔΕΗ, ΤΑΠΟΤΕ, κλπ. ) από τις οποίες προκύπτουν παθήσεις που επιφέρουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 67%.
δ) Οποιοδήποτε έγγραφο επίσημο ή Δημόσιο ή λογαριασμό στο οποίο να αναγράφεται ο Α.Φ.Μ και των δύο συζύγων, όταν έχουν αυτοτελές δικαίωμα λήψης των παροχών.
ε) Βεβαίωση του ασφαλιστικού φορέα από τη οποία θα προκύπτει η αναγκαιότητα συνοδείας για τη χορήγηση Δελτίου σε συνοδό.

Παρατήρηση:
Η απογραφή δικαιούχων από τρίτους επιτρέπεται μόνο εφόσον αυτός που διενεργεί την απογραφή προσκομίσει εξουσιοδότηση με την οποία ο δικαιούχος τον εξουσιοδοτεί να διενεργήσει την απογραφή του στο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής, καθώς και όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά του δικαιούχου.
(Υπεύθυνος Φορέας : ΟΕΕ,  www.oee.gr)Τουρισμός για Όλους

Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ) έχει θέσει σε εφαρμογή το Πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» Οκταήμερων Διακοπών 2009 – 2010 προσφέροντας Πρόγραμμα 8ήμερων Διακοπών που μπορούν να συμμετέχουν οι παρακάτω κατηγορίες δικαιούχων με τα προστατευόμενα μέλη τους με την προϋπόθεση ότι δεν είναι δικαιούχοι αντίστοιχων προγραμμάτων του Οργανισμού Εργατικής Εστίας ή του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων και με τις προϋποθέσεις της Παραγράφου Ι.Β.
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ
1. Μόνιμοι υπάλληλοι και Συνταξιούχοι του Δημόσιου Τομέα και των Ν.Π.Δ.Δ.
2. Μισθωτοί ή συνταξιούχοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ, εφόσον δεν τους παρακρατούνται εισφορές υπέρ της Εργατικής Εστίας, και συνεπώς δεν είναι δικαιούχοι των Προγραμμάτων της.
3. Εν ενεργεία ασφαλισμένοι των Ταμείων, που ασφαλίζουν ελεύθερους  επαγγελματίες ή επιχειρηματίες (π.χ. Τ.Ε.Β.Ε. , Τ.Σ.Α., ΤΣΜΕΔΕ κλπ).
4. Οι ασφαλισμένοι στο ΝΑΤ
5. Συνταξιούχοι ταμείων, τα οποία ασφαλίζουν ελεύθερους επαγγελματίες, ή επιχειρηματίες (π.χ. Τ.Ε.Β.Ε., Τ.Σ.Α., ΤΣΜΕΔΕ, ΝΑΤ, κλπ) με την προϋπόθεση ότι η συνταξιοδότηση (βάσει αρχικής απόφασης συνταξιοδότησης) καλύπτεται από ένα από τα παραπάνω ταμεία, ακόμη και αν η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καλύπτεται από το ΙΚΑ.
6. Άτομα τα οποία είναι ασφαλισμένοι της Πρόνοιας ή τα οποία λαμβάνουν επίδομα απορίας ή αναπηρίας από την Πρόνοια έστω και αν είναι ασφαλισμένοι σε άλλον ασφαλιστικό φορέα ως προστατευόμενα μέλη.
7. Άτομα τα οποία είναι αυτοασφαλιζόμενοι του Ι.Κ.Α προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν από αυτό.
8. Άτομα που απασχολούνται μέσω του Προγράμματος STAGE του Ο.Α.Ε.Δ.
9. Άτομα με αναπηρία 67% και άνω ανεξαρτήτως εισοδήματος, εφόσον ανήκουν σε μια από τις κατηγορίες δικαιούχων της προηγούμενης παραγράφου.
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ:
1. Φωτοαντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος του προηγούμενου έτους 2008 που αφορά εισοδήματα του 2007 ή φωτοαντίγραφο της φορολογικής δήλωσης του έτους 2009 που αφορά εισοδήματα του 2008 για όσους έκαναν για πρώτη φορά φορολογική δήλωση το 2009. (Δεν υποχρεούνται στην προσκόμιση εκκαθαριστικού σημειώματος τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω, και οι πολύτεκνοι.)
α. Μεμονωμένοι δικαιούχοι με ατομικό εισόδημα : ? 18.000,00,  β. Δικαιούχοι με οικογενειακό εισόδημα : ? 31.000,00 και  γ. Τρίτεκνοι με οικογενειακό εισόδημα : ? 45.000,00
Για κάθε προστατευόμενο τέκνο το εισόδημα προσαυξάνεται κατά 1.500,00?. Στην περίπτωση του οικογενειακού εισοδήματος τα έσοδα υπολογίζονται αθροιστικά από το σύνολο των μελών της οικογένειας ανεξάρτητα αν είναι δικαιούχοι ή μη του Προγράμματος.
2.  Φωτοαντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας
3. Φωτοαντίγραφα των βιβλιαρίων ασθενείας σε ισχύ από τα οποία να προκύπτουν τα στοιχεία του ασφαλισμένου και των προστατευομένων μελών του.
4. Απόδειξη κράτησης μέσω Τράπεζας/ΕΛΤΑ σε ένα από τα καταλύματα που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα και αναγράφονται στον ενημερωτικό κατάλογο καταλυμάτων του Ε.Ο.Τ.
5. Τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω θα προσκομίζουν φωτοαντίγραφο Απόφασης Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής από την οποία να προκύπτει το ποσοστό αναπηρίας.
6. Το βιβλιάριο Υγείας.
Διευκρίνιση : Οι κατηγορίες των δικαιούχων που δεν υποχρεούνται σε φορολογική δήλωση λόγω χαμηλών εισοδημάτων θα συνυποβάλλουν Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86 περί της μη υποχρέωσης υποβολής φορολογικής δήλωσης. Δεν υπολογίζονται ως πηγή εισοδημάτων τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων και τα αυτοτελώς φορολογούμενα ποσά.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι δικαιούχοι που υποβάλλουν τα δικαιολογητικά σε φωτοαντίγραφα και τα οποία θα πρέπει να είναι σε ισχύ, θα πρέπει να προσκομίζουν και τα πρωτότυπα για την απαραίτητη ταυτοποίηση.
Το δικαίωμά τους για χρήση δελτίων κοινωνικού τουρισμού ισχύει εναλλάξ, χρόνο παρά χρόνο.
(Υπεύθυνος Φορέας : ΕΟΤ,  www.eot.gr, πληροφορίες και στα ΚΕΠ)Απαλλαγή από την Υποχρέωση Στράτευσης

Απαλλάσσονται από την υποχρέωση στράτευσης και εφόσον υπηρετούν απολύονται οι στρατεύσιμοι και οι οπλίτες που κρίνονται από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές ή συμβούλια των Ενόπλων Δυνάμεων ακατάλληλοι για στράτευση από λόγους υγείας βάσει του Νόμου 3421/2005 (ΦΕΚ 302Α’).
Επίσης μείωση της θητείας δικαιούνται οι οπλίτες εξάμηνης διάρκειας  όταν οι γονείς τους είναι ανίκανοι για εργασία ή έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος ηλικίας ή διατελούν σε χηρεία καθώς επίσης όσοι έχουν σύζυγο ανίκανη για εργασία.
Τέλος οι οπλίτες που έχουν γονέα με βαριά κινητική αναπηρία τουλάχιστον σε ποσοστό 67% και άνω ή είναι τυφλός, μετά από τη βασική εκπαίδευση, υπηρετούν πλησίον της κατοικίας των γονέων τους, εφόσον υπάρχει μονάδα ή στην πλησιέστερη μονάδα, υπό την προϋπόθεση ότι συνοικούν με τους γονείς τους.Έκπτωση 50% Στις Υπεραστικές Συγκοινωνίες (ΚΤΕΛ / ΟΣΕ)

Τα  ΑμΕΑ με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω  δικαιούνται μετακίνηση με μειωμένο εισιτήριο κατά 50 % σε όλες τις διαδρομές εσωτερικού των υπεραστικών λεωφορείων των ΚΤΕΛ και στις διαδρομές του εσωτερικού δικτύου του ΟΣΕ.  Όσοι υπερβαίνουν το όριο εισοδήματος  για την Κάρτα Απεριορίστων Διαδρομών (Ετήσιο ατομικό εισόδημα 23.000,00? ενώ ετήσιο οικογενειακό 29.000,00?), δικαιούνται ΜΟΝΟ την κάρτα με έκπτωση 50% για τα υπεραστικά συγκοινωνιακά μέσα του ΚΤΕΛ και ΟΣΕ. Η κάρτα ισχύει για ένα χρόνο.
(Υπεύθυνος Φορέας : Κατά τόπους Νομαρχίες)Έκπτωση 50% Στις Ακτοπλοϊκές Συγκοινωνίες, των αναπηρικών αυτοκινήτων

Σύμφωνα με ΦΕΚ 438Β’/3-4-2003 τα αναπηρικά οχήματα που διακινούνται σε όλες ακτοπλοϊκές γραμμές της χώρας δικαιούνται μείωση του ναύλου κατά 50% με τις εξής προϋποθέσεις :
• Το αναπηρικό όχημα να συνοδεύεται από τον δικαιούχο ανάπηρο
• Το αναπηρικό όχημα να είναι εφοδιασμένο με το Δελτίο Στάθμευσης του Υπουργείου Μεταφορών

Αν θεωρείτε ότι το υλικό του club είναι παράνομο, προσβλητικό ή αντίκειται στους όρους χρήσης του Pathfinder, παρακαλούμε ενημερώστε το τμήμα διαχείρισης του Pathfinder.
- Η Phaistos Networks δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο που εμφανίζεται στον Pathfinder και προέρχεται από τα μέλη του ή από εξωτερικές πηγές -

© 1997-2016 Phaistos Networks S.A.